Кандидат президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков отказа да призове своите подръжници към подкрепа на достигналите балотажа - ген. Румен Радев или Цецка Цачева.

"Моите симпатизанти са хора, които нямат нужда и не са много податливи на внушения за кого трябва да се гласува. Със сигурност знам, че не биха искали човек като г-н Радев да стане президент. Човек, който прие да бъде издигнат от БСП и г-н Първанов. Човек, който нарича съюзническата ни солидарност - Ньойски договор. И който иска преразглеждане на участието ни в НАТО", каза Трайков пред bTV в първите си думи след края на изборите в България.

По думите на Трайков Цецка Цачева, за съжаление, не е показала, че може или иска да победи г-н Радев. И допълни, че в оставащите дни до балотажа Цачева ще има много тежка задача - да обедини дясномислещите хора.

Социологическите агенции засега поставят номинацията на Реформаторите на пето място - след Веселин Марешки (независим) и преди Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС.

"Още по време на кампанията казах, че целта ми е да обединя хора, не партии. Никога не съм разглеждал кампанията си като партийно преброяване. Не съм много силен в междупартийните отношения. Не случайно никога не съм членувал в партия и съм номиниран от гражданския съвет", каза още Трайков.

В студиото на bTV той се обърна емоционално към зрителите и се поклони с ръка на сърцето: "На всички мои подръжници и симпатизанти искам да кажа едно голямо благодаря – за доверието, зе прекрасните думи, за надеждата, за светлината в очите. Хора, шапка ви свалям! Благодаря!". И призова българите в Западна Европа и САЩ да гласуват както са решили и да не се влияят от резултатите, защото всеки глас има значение.

Бившият министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ завърши участието си с думите, че нито един човек от гласувалите за него не го е направил без да знае защо:

"Няма купени, няма заблудени. Всеки от тях гори за бъдещето на България и му е болно. Знам че хората, които гласуваха за мен, не се чувстват представени в достатъчна степен. Знам какво ми казват, какво искат и какво очакват. Много хора от тях ми казаха, че не биха гласували за Реформаторския блок."