В ГЕРБ още са оптимисти, че като дойдат окончателните резултати от първия тур на президентския вот - те ще са първи. Това беше първият коментар на Лиляна Павлова от централата. Там се събраха кандидат-президентската двойка Цецка Цачева-Пламен Манушев и министрите.

Според Павлова първо трябва да се изчакат официалните резултати преди да се пита дали премиерът Бойко Борисов ще си изпълни заканата да подаде оставката на правителството, ако ГЕРБ не са първи на първия тур на вота. По думите й на балотаж ГЕРБ ще търси подкрепа от всички български граждани. 

Финансовият министър Владислав Горанов също заяви, че не бива да се бърза с оставки.

Цецка Цачева, Пламен Манушев и Лиляна Павлова не изглеждат в лошо настроение след първите обявени резултати от социологията.

"Няма причина да се избързва да се подава оставка. Това е моята позиция. Няма официална позиция на ГЕРБ. В следващите часове тече заседание", каза Горанов пред Нова ТВ.

Той каза, че не препоръчва правителството да подава оставка "заради всичките последователи вдясно, заради хората, които подкрепиха Цецка Цачева и Трайчо Трайков". Според него не трябва да се залага на карта стабилността на държавата и да се отива в неясно бъдеще. Чисто технически не било ясно коя е първата политическа сила, защото ген. Румен Радев бил издигнат формално от инициативен комитет.

"Премиерът не е взел окончателно решение за реакцията си от резултатите, защото няма резултати", каза още Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев обаче бил на мнение, че трябва да се подаде оставка. Цветан Цветанов не е присъствал на заседанието.

Министрите от ГЕРБ са в централата на партията, а не в Бояна, където цял ден се спекулираше, че премиерът ги е събрал.

 

Макар и не еуфорично, настроението изглежда на ниво.