В пълно мълчание премиерът Пламен Орешарски подмина на два пъти журналистическите въпроси усеща ли все още подкрепата на ДПС, след днешното изявление на Лютви Местан, че движението иска предсрочни избори още тази година. Подпомогнат от гардовете от НСО министър-председателят успя да изтласка репортерите, които бяха дошли в Централния военен клуб, за да отразят срещата му с част от новоизбраните евродепутати.

За разговора дойдоха Томислав Дончев, Емил Радев, Владимир Уручев и Андрей Ковачев от ГЕРБ. Представителите на ДПС бяха Филиз Хюсменова, Искра Михайлова, Неджми Али и Илхан Кючук. Дойдоха и двамата евродепутати на ББЦ Николай Бареков и Ангел Джамбазки. БСП се представи само с настоящата евродепутатка Илияна Йотова, като за всеобща изненада се появи и щастливецът с № 15 Момчил Неков. Той закъсня за събитието и приседна в края на "президиума", като случайно, или не, всъщност стана 15-ият в редичката.

На вметката на модератора на събитието Валерия Велева, че може би лидерът на ДПС Лютви Местан ще даде отговор на въпроса защо отсъства Сергей Станишев, червената Йотова се засегна и сама даде обяснение:

"Като председател на ПЕС Станишев води важни разговори за бъдещия избор на нов председател на Европейската комисия. Не по-малко горещо е в европейските институции", каза тя, след което извини отсъствието му. 

На форума присъстваха още председателят на парламента Михаил Миков и вицепрезидентката Маргарита Попова.

"Падна ви се да работите в интересни времена при засилваща се вълна на евроскептицизъм. Радвам се, че България не изпрати нито един депутат евроскептик", каза премиерът Орешарски. И им пожела да работят заедно за българските каузи, а не да изнасят вътрешнополитическите си проблеми в Брюксел.

Михали Миков допълни: 

"Вашият мандат ще е успешен, ако България стане пълноправен член на Шенген и не спират европейски средства. Не се радвайте много, че няма европейски песимистри сред вас, ако те станат по-малко след вашия мандат, то той ще е успешен. А ако на следващите евроизбори участват по-малко гласоподаватели, значи вашият мандат не е бил успешен".

Снимки от събитието можете да видите тук: