Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Деца от IX и X клас, които имат успех над 3,50 и се самоопределят като роми (цигани, ако предпочитате) могат да кандидатстват за месечна стипендия от 30 евро. Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" е финансиран от Ромски образователен фонд (създадена от Джордж Сорос организация с централа в Будапеща) и Министерството на образованието и науката в съотношение 60:40. По думите на министъра на образованието Меглена Кунева, за следващите две години ще бъдат подпомогнати около 700 ученици. Целта е повече ромски деца да завършат средно образование, това да увеличи шансовете им на пазара на труда и да бъде намалена безработицата сред тази група. Толкова.

Олелията е пред очите ви. Безстрашни чеверме-патриоти поискаха равенство: „Как така циганите ще получават по трийсе евра, а българите няма!“ Ромски активисти заповтаряха старата мантра: „Ние сме дискриминирани, трябват помощи!“ Телевизорът се включва от гетото и показва хора, изгубили отдавна връзка с пазара на труда: „За какво по-напред с тия трийсе евра бе, како!“ А министърката се опитва да обясни някакви неща, но пък хората изобщо не й вярват.

Хайде, да спрем с глупостите. Имаме проблем, трябва ни решение. Поне веднъж можем да се опитаме да подходим хладнокръвно и да уважаваме числата:

Актуализираната стратегия за демографско развитие на населението в република България (2012г. - 2030г.) показва, че докато през 2001 г. всеки 100 пенсионирали се са били замествани от 124 млади, днес новите попълнения са под 70. Т.е. от една страна хората, които биха могли да работят, намаляват. От другата страна стои още една тенденция – около 19% от все по-малко влизащите в пазара на труда се самоопределят като роми.

В същия документ са цитирани и добре познатите данни, че неграмотните българи са 0,5%, докато при ромите те са двайсет пъти повече – 11,8%. Почти една четвърт от ромските деца между 7 и 15 години не учат.

Т.е. след малко на брой години ще имаме още повече неподготвени хора, които още по-трудно ще си намират работа, което още повече ще задълбочава проблема с/на ромите, което ще прави още по-грозни гетата, ще увеличи още повече бедността там, ще стимулира престъпността, ще задълбочи здравните проблеми сред тази общност, ще я направи още по-податлива към всякакъв вид радикализация. А в същото време развиващата се (да се надяваме) икономика ще изпитва все по-голям недостиг от работна ръка.

Проблем?

Който не вижда проблем в тази перспектива, очевидно не планира да свързва остатъка от живота си с България. Всички останали сме наясно, че е по-добре да се опитаме да променим тази реалност.

Ето още малко числа:

Делът на ромите в трудоспособна възраст (екстраполацията не отчита смъртност, миграция и динамика на етническото самоопределение), според данни от изследване на „Отворено общество“, е бил и ще бъде както следва:

2011 – 4,7%

2020 – 6,1%

2030 - 7,8%

Тези числа показват дела от всички в трудоспособна възраст. А както вече стана дума, навлизащите на пазара на труда роми ще бъдат една пета. Повечето необразовани, много и напълно неграмотни.

Можем да постъпим „патриотично“ и да кажем: „Майната ви! На мен кой ми е помагал, за да уча, че да помагаме сега и на вас!“ Можем да поставим високи изисквания за владеене на български език и за резултати в усвояването на учебния материал. Можем да бъдем принципни и безкомпромисни: Който не се справя, вън от училището! Можем и лесно да предвидим резултата.

Можем да продължим както и досега. Да се правим, че не виждаме проблема, а от време навреме да си организираме „сеир сеанси“ в телевизионното студио, да се надъхваме на „патриоти“ срещу „толерасти“, а на следващия ден пак да се правим, че не виждаме проблема.

Можем и да се опитаме да потърсим и заедно да намерим решения.

Преди няколко години екип на Световната банка извърши изследването „Икономическата цена от изключването на ромите“ в няколко държави от Централна и Източна Европа. Екипът е използвал данни за публичните социални разходи, за образованието, за икономическото развитие и т.н. И накрая предостави „сметката“ от неуспешното участие на ромите в пазара на труда в България:

370 млн. евро годишни фискални загуби,

526 млн. евро годишни загуби от ниска производителност и фискален принос към правителството,

От 1,8 до 3,7% са икономическите загуби като дял от БВП,

7,7 пъти повече ползи за фиска от всяко евро, инвестирано в образованието на ромите,

83% по-високи са доходите на роми със средно образование в сравнение с тези с по-ниско.

Още през 2006 година българските икономисти Лъчезар Богданов и Георги Ангелов изготвиха по поръчка на „Отворено общество“ доклада „Интеграция на ромите в България: необходими реформи и икономически ефекти“. Те разглеждат ситуация, в която обществото е положило усилия и е успяло да стигне дотам, че ромските деца прекарват средно с 3 години повече в училище или пък поне 40% от ромските деца завършат средно образование, или пък поне половината от децата, попадащи в най-ниската група по ниво на функционална грамотност (според изследванията на PISA), се изкачат дори една група нагоре.

Тогава след 20 години:

ромите на пазара на труда ще имат по-висока производителност и доход с между 5 и 10 %,

икономическият растеж на България ще е с между 0.8 и 1.9% по-висок,

с натрупване за целия период икономиката ще създаде с 10 до 27% по-голям БВП.

Конкретните стипендии, от които тръгна всичко, вероятно не са достатъчно усилие за постигане на осезаем резултат. Вероятно не са и най-добре премереното усилие. Вероятно ефектът от тях ще бъде бързо изгубен, ако не последват и други действия. Вероятно някой ще се опита и да злоупотреби с част от тези пари. Можем и трябва да бъдем силно скептични към всяко действие на българската администрация. Но това е отделен въпрос.

Имаме проблем, а не търсим решение. Това ми звучи по-важно.

Коментари

ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

АЛОООУ РЕДАКТОРИТЕ

Ограничете броя на знаците за коментар, за да изчезнат боклуците като Аватарчето и други подобни.
kate pate's picture
kate pate
new

Простак!

Простак!
 's picture

Charley

Че има проблем, има проблем,

Че има проблем, има проблем, че няма и не може да бъде разрешен с тези 30 евро е ясно на всеки, освен на тези, дето искат да направят нещо за разрешаването му, без да се замислят, че тези 30 евро само ще задълбаят проблема и няма да решат нищо.
 's picture

irinabazili

Баланс между мотивация и принуда

Основният проблем е с мотивацията на циганите да учат. За тях това просто НЕ Е ВАЖНО! Не е ценност, не виждат смисъл. Така че, първата посока, в която трябва да се работи, е те да бъдат убедени, че трябва да учат. Вторият проблем е езиковият. Циганчетата почват първи клас с почти никакви знания по български език. Те са чужденци. Както на чужденците им се дава една нулева година за изучаване на език, така и те трябва първо да минат една година специална езикова подготовка, по специални учебници за чужденци, с изрично подготвени за това учители и тогава да почват да учат наравно с българчетата. Откъде ще се вземат пари за това е отделна тема. И трето, трябва да има лостове за принуда. Колкото и да звучи "недемократично", те са нужни. Циганите просто трябва да знаят, че НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ, ако не пращат децата си на училище. Спирането на детските и изискването на едни куп документи от училището, за да си ги получат, изнервят единствено българите. Санкциите трябва да са така измислени, че наистина да им пука, да ги заболи и да се уплашат. И, разбира се, трябва да се прилагат безкомпромисно. И не на последно място е проблемът с ранните женитби. Именно те са причината огромният процент момичета да отпадат от училище още в шести клас. А и да ходят от дъжд на вятър преди това. Защото единственото, което ги интересува, е да се омъжат. Докато това не се инкриминира, докато всеки, направил бебе на момиче под 18 години не влиза в затвора, и всеки баща съгласил се момичето му да бъде омъжено преди 18 - също... няма да стане.

И все пак е дискриминация

Бедров, Ако предложа на всеки етнически българин завършващ висше да се дават по 5000 лева, това ще намали броя на етническите българи, които учат 2-3-4 години в университет, но накрая поради една или друга причина не го завършват. И тогава вие ще ме обвините в расизъм. Проблем с ромите има. Но този проблем НЕ Е САМО С РОМИТЕ и не следва да се дотират на етнически принцип. Утре ще кажат, че защото са роми и не са учили висше, трябва да получават колкото средностатически вишист (примерно), за да имат шанс в живота. Не става така. По-големият проблем е, че каквито и пари да им давате на циганите, те пак са си цигани. Ще ги изпият, а децата пак няма да идат на училище.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Дискриминация е,

но е "позитивна дискриминация" или, както му викат в оня свят, в който полицията убива негрите ежедневно, affirmative action. Вярно е, че на практика повечето инициативи от този тип са доказано неработещи, но нищо не пречи на Сорос, щом иска, да плаща на каквато етническа група му харесва. С неговите си пари. Тук единствената драма е държавното участие, което е неразбираемо. Проблемът с ромите в "демокрацията" у нас е, че те изкуствено се държат от държавата в гета, в бедност и под влиянието на цигански мафиотски босове, защото така са достъпни за големите партии като удобен блок от гласове. Политиката, която би разбила това е тази част от "позитивната дискриминация", която осигурява разбиването на влиянието на циганската мафия, което ще означава унищожаването на гетата и десегрегация, както беше по соца, когато ромите живееха като обикновени български граждани. Плащането на стипендии не е такава политика, така че участието на българската държава в тая соросоидна глупост е неразбираемо. А че на бедров му отбира главата от всичко знаем отдавна ;)
 's picture

Георги Цветанов

ГЛУПОСТИ

Бедрото пак се е изказал неподготвен. Или по-точно подготвен но финансово от цитираните ИОО. Тези 30 евро няма да променят нищо освен, че ще има заплахи и тормоз срещу учителите да пишат по-високи оценки на чаветата. Най-лесния начин да се вкарат циганчетата в училище и да се накарат да учат е като се обвържат права със задължения. В България по закон е задължително образованието до 10 клас. Тоест ако не изпълни задължението си му отнемаш правото на социални помощи докато не го изпълни и проблема е решен. Ако завърши 10 клас ще има достатъчна учебна основа за да си намери работа, а ако не го завърши няма да има право на социални помощи. Следващото което и сега го има но не се спазва - детето не ходи на училище - спират детските. Повтаря годината - спират детските. Няма възпитано отношение към училите и ученици - спират детските. Няма нужда да им се дават пари, просто трябва да се създадат правила и ословия за тяхното спазване.
 's picture

Nikolay Valkanov

Проблем

Точно така...има проблем и той трябва да се реши. Но една стара мъдрост казва: Ако един проблем може да се реши с пари, това не е ...проблем, а разходи! Ето защо, моля политиците и управляващите да не ни вменяват, че с 30 евро ще решат проблема при циганите с това, че не учат, не са грамотни и това им пречи да работят и да живеят нормални. Нека си размърдат мозъците и да вземат разумни политически решения, а не само да "измислят" нови и нови пътища да отмъкнат някой друг милион от общата каса!
 's picture

Vladimir Stankov

Откровен идиот, тоя Бедров !

Откровен идиот, тоя Бедров ! Колко ти плащат, за да пишеш подобни глупости ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.