"Орешарски е стъпка от политическия казачок на ДПС към ген. Радев", заяви днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред Нова телевизия.

На молбата на водещата за уточнение той само повтори фразата си по-бавно.

Така бившият лидер на ДПС коментира решението на тази партия да подкрепи на президентските избори експремиера (2013-2014) Пламен Орешарски. ДОСТ пък призовава да бъде подкрепена кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева.

Според Местан, основната цел на бившите му колеги от ДПС е да намерят отново пътя към властта.

"Те още веднъж, почти ритуално се разграничават от исторически вярното решение да се разграничат от Орешарски след знаковата пресконференция след европейските избори, - каза Местан, като имаше предвид решението на оглавяваното през 2014 г. от него ДПС да оттегли подкрепата си за кабинета на Орешарски. - Сега се разграничиха от решението - казаха, че било взето от председателя на партията в мое лице. Разграничаването бе заради провала на Станишевата БСП на евроизборите."

Местан не е сигурен дали политическата партия ДПС би продължила да съществува и днес, ако преди две години правителството на Орешарски останело на власт:

"Властта на Орешарски щеше да бъде пометена след няколко месеца от гнева на улицата. След провала на БСП на евроизборите тази власт загуби своята легитимност и пред българските граждани, и - което е по-важно - пред външния свят. По-нататъшно управление щеше да доведе до катаклизми - да се свали правителството не с легитимни средства, а под уличен натиск. Съдбата на кабинета на Жан Виденов щеше в сравнение да изглежда като желан край."

Според Местан България има тежки проблеми за решаване. Трябва да се осигури развитие, за което са необходими обединени евроатлантически сили. От ДОСТ са готови да загърбят всякакви теснопартийни интереси.

Лютви Местан обаче не пожела да коментира дали ДПС има роля в назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което отпуши протестите срещу кабинета "Орешарски". Той дошъл в студиото заради президентските избори, до които остават по-малко от три седмици. Иначе бил готов да говори по въпроса, но ако бъде поканен специално на отделен и дълъг разговор.

Той е убеден, че "впечатляващ брой избиратели" ще последват призива на ДОСТ да гласуват за Цецка Цачева. Партията, макар и млада, има вече 17 000 членове.