ДОСТ подкрепя кандидатурата на Цецка Цачева за президент на България. Това заяви лидерът на партията Лютви Местан.

Той обясни, че е "респектиран" от позициите на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков по отношение на Крим и евроатлантическата ориентация на България. ДОСТ обаче не можели да го подкрепят, тъй като реформаторите били отговорни за вкарването на Патриотичния фронт във властта. Освен това Местан припомни, че лидерът на ДСБ Радан Кънев се е обявил за това в Турция изобщо да няма гласуване заради нестабилната ситуация в тази страна, което според лидера на ДОСТ е неприемливо.

"Ще дадем тази подкрепа без да е поискана. Не разбираме политиката като сделка и търгашество", каза Местан.

Той заяви, че България трябва да се развива като евроатлантическа държава, а президентът трябва да има ясна позиция и да заяви, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати, когато тя се оттегли от Крим. Местан заяви, че навлизането на Русия в Крим е най-бруталното нарушаване на международното право.

Местан каза още, че нито един от кандидатите не покрива критериите на ДОСТ за евроатлантическа ориентация. Той обаче обясни, че ДОСТ няма да се насочи към квадратчето "не подкрепям никого", защото няма да бъде партията на бойкота, а на активното участие.

"Изключено е да подкрепим, когото и да е от левите кандидати", заяви Местан.

Той каза, че е проследил дебата между Цецка Цачева и Румен Радев днес. Според него Цачева има ясна позиция за Крим, но би трябвало да бъде много по-категоричен евроатлантик. Местан каза, че не споделя репликата на Цачева за санкциите срещу Русия. Той припомни, че те са наложени заради окупацията на Крим и могат да бъдат премахнати след оттеглянето на Русия от полуострова.

„Нито искаме подкрепата на ДОСТ, нито я отказваме”, заяви премиерът Бойко Борисов по повод изказването на Лютви Местан, че неговата партия ще подкрепи кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева.

ДОСТ нямали да издига свой кандидат, тъй като са много млада партия и сигурно нямат готовност за това. „Какво ще прецени да подкрепи е негово право. Оставам на добрия тон и на това, че те с г-жа Цачева са колеги от доста години в парламента”, допълни премиерът.

„Бях в залата и съм ги виждал, а пък после се отказаха от него. ДПС последователно си стои на позицията”, добави премиерът.