Министерството на външните работи (МВнР) ще пази имотите на държавната "АДИС" ЕООД по закон. Дипломат №1 Даниел Митов предлага промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които в забранителния списък за продажба да влиза не само самото дружество "АДИС", но и т. нар. "обособени части". В проекта са изброени общо 39 имота, които да не могат да бъдат приватизирани.

Поправката в закона е публикувана за обществено обсъждане. Идеята идва след меко казано странната продажба на Дипломатическия клуб "Бояна" на трима старозагорски младежи, а източници на Клуб Z твърдят, че зад сделката всъщност стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Имотът беше част от активите на "АДИС", но бе приватизиран именно като "обособена част".

Сега МВнР иска в забранителния списък за приватизация да се запишат изрично общо 39 имота, сред които 5 вили, 7 сгради, в които министерството има офиси, 3 магазина в София, 2 гаража, 3 къщи, 10 цели сгради, няколко резиденции и почивните домове "Златни пясъци" във Варна и курортен комплекс "Боровец". Всичките имоти са в актива на АДИС, на настояването е да бъдат изрично записани в закона като защитени, въпреки че самото дружество е в списъка от 2015 г.

"В капитала на „Агенция дипломатически имоти в страната” ЕООД са включени и обособени части, които са от важно значение за дейността му, като резиденции и канцеларии на посолства, намиращи се в различни части на град София и обслужващи от много години нуждите на дипломатическите мисии у нас".

"Евентуална бъдеща продажба на обособени части от дружеството би довела и до затруднение „АДИС” ЕООД да изпълнява своята обичайна дейност, включително и по ангажиментите на държавата по Виенската конвенция за дипломатическите отношения", пише в мотивите към законопроекта. 

В доклада на МВнР се обръща специално внимание на гаражите, чиято продажба би създала проблем с обслужването на дипломатически мисии, както и на почивния дом "Златни пясъци". 

"В капитала на Дружеството е включен и почивен дом „Златни пясъци”, който задоволява социалните потребности от отдих и почивка на служители на МВнР и „АДИС” ЕООД. Традиционно се ползва за организиране на събития на дипломатически мисии и други ведомства. Домът е самостоятелно обособен и осигурява добра възможност за сигурността на провежданите мероприятия. Почивният дом се ползва ежегодно за почивни и рекреационни нужди от служители на администрацията на МВнР, както и служители на дипломатически мисии у нас", се казва още в доклада.