Надзорният съвет на Агенцията за приватизация е одобрил продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна". Търгът в началото на септември бе спечелен от старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн", собственост на Ванеса Тодорова (21 г.), Йордан Йорданов (24 г.) и Димитър Йорданов (20 г.). Тримата младежи бяха единствените участници в наддаването и спечелиха с оферта за 8,5 млн. лв., колкото беше първоначалната цена.

Новината потвърди за Клуб Z Руси Статков от надзора.

"Не съм подкрепил сделката. Когато имам пълната информация, тогава ще коментирам", обясни Статков.

В следващите дни вероятно ще станат ясни резултатите от проверката на Националната агенция за приходите. В края на септември данъчните поискаха от приватизаторите да им предоставят информация и документи, свързани с целия ход на продажбата. Изискани бяха и двете представени декларации от младежите - за произход на средствата по Закона за приватизация и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи неотдавна като "скандална" продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна".

"Има основание сделката да се нарече скандална и това е свързано с купувача. За тази цел НАП образува проверка – първо на цялата процедура за приватизация на Дипломатическия клуб „Бояна”, част от АДИС, както и на въпросните лица, дружеството и произхода на средствата. Това е най-важният въпрос и когато приключи проверката, ще имаме основание да твърдим дали сделката е толкова скандална, колкото изглежда”, бяха думите на Дончев.

„Ексклузив уеб дизайн“ е регистрирана през октомври 2015 г. и демонстрира скромни финансови показатели. Към 31 декември м.г. дружеството разполага с едва 1000 лв. в каса и с това се изчерпват активите й. За краткото си съществуване през 2015 г. са отчетени 2000 лв. приходи и 1000 лв. разходи.

Източници на Клуб Z са категорични, че реалният купувач е депутатът от ДПС Делян Пеевски. И с това се обяснява как е възможно трима прохождащи бизнесмени на крехка възраст да платят милиони за ценни държавни имоти. Малко след търга от фейсбук изчезна снимка, на която семейството на братя Йорданови е заедно с фамилията на Цветан Цонев, сочен за ръката на Пеевски в строителния му бизнес.

В търга на Агенцията за приватизация бяха включени и други имоти на АДИС освен Дипломатическия клуб - къща на ул. „Чарлз Дарвин“ 4 в столичния кв. "Изток" и търговски помещения на ул. „Райко Алексиев“ 40.