Промени в Закона за приватизация, които да прекратят възможността да се продават като "обособени части" активи на държавни дружества от забранителния списък за приватизация внесоха в парламента депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Повод за поправката е продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна" за 8,5 млн. лева на фирма на старозагорски младежи, зад която, както Клуб Z писа, прозират интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Имотът, който е част от активите на държавното дружество "АДИС" ЕООД, бе продаден на търг, на който се явиха старозагорски младежи. От 2015 г. обаче "АДИС" е в забранителния списък за приватизация и това даде основание на депутатите Димитров, Славов и Андреев да попитат дали изобщо продажбата е законна, щом няма решение на Народното събрание за нея. 

От Агенцията за приватизация излязоха с нарочно съобщение до медиите на сайта си, според което няма никакъв проблем с продажбата на т. нар. обособени части. Според народните представители обаче това на практика означава, че най-апетитните активи на защитените по закон дружества могат да бъдат продадени, а тълкуванието на закона от Агенцията за приватизация обезсмисля наличието на забранителен списък.

Целта на "тълкувателния закон", който бе внесен днес, е да се уточни изрично, че решенията за приватизация и/или разпоредителни действия с дружества от забранителния списък за приватизация и техни обособени части, се взимат задължително след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Решение на парламента да се изисква без значение дали т.нар. обособени части фигурират в забранителния списък или не.

"Тълкуването на "двойно изискване" за включване в забранителния списък – и на дружествата, и на всяка обособена част от тях, не само е ненужно, след като търговските предприятия вече са в забранителния списък. То също така би затруднило съществено законодателния процес. Така законът ще трябва да бъде допълнен с хиляди индивидуални обекти – гари, зали, магазини, цехове, ресторанти, хотели, стадиони и пр.", мотивират се депутатите.