Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Законен ли е търгът за продажба на Дипломатическия клуб "Бояна", след като е част от активите на държавното дружество "Адис" ЕООД, а самото то е в забранителния списък за приватизация? Такъв въпрос към вицепремиера Томислав Дончев внасят депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, заедно с колегата им от ГЕРБ Методи Андреев.

Става дума за спечеления от трима старозагорски младежи търг за имота на цена от 8,5 млн. лв., за който Клуб Z първи съобщи. Фирмата им, която за 2015 г. декларира приход от 2000 лв., а капиталът й е 3 лв., бе единствената, която се яви на обявения от агенцията търг. 

Според избраниците може да става дума за нарушение на закона, тъй като според буквата му предприятия от забранителния списък за раздържавяване могат да бъдат продавани само с изрично решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Те се позовават на чл. 3, ал. 3 от Закона за приватизацията.

Димитров обясни, че от Агенцията за приватизация обаче имали различно тълкуване на разпоредбите.

„На заседание на икономическата комисия в сряда попитах предтавители на Агенцията за приватизация как така Дипломатическият клуб „Бояна“ е обект на приватизацията, при положение че е част от „Адис“ ЕООД. А „Адис“, включително и с нашите гласове, е в забранителния списък за приватизация. От тях получих отговор, че според агенцията, във всички случаи, в които могат да бъдат разграничени „обособени части“ от дадено предприятие, нищо че е в забранителния списък, те могат да си го продават“, обясни Мартин Димитров пред журналисти в парламента.

Затова депутатите искат становището на вицепремиера Дончев и по въпроса с "обособените части" от предприятия. Според Димитров по тази логика Агенцията за приватизация може да продаде "на тъмно" повечето активи на държавните дружества в забранителния списък и няма кой да ги спре. Така напълно се обезслимся изобщо наличието на забранителен списък за приватизация, каза още икономистът. 

Тримата депутати ще попитат и всички министерства, които са принципали на държавни дружества от забранителнтия списък за приватизация, дали, кога и на какви цени са продавани „обособени части“ по същата схема. Причината е подозрението, че този тип сделки са практика, а не изключение.

Преди ден стана ясно, че младежите - бъдещи собственици на апетитния имот, ще бъдат проверени от Националната агенция по приходите (НАП). Те трябва в двуседмичен срок да декларират произход на средствата за покупка, обясни пред БНР говорителят на данъчните Росен Бъчваров.

Коментари

Мартин Димитров и Петър Славов - доброто изключени в НС

Двамата са измежду малцината депутати в НС които наистина работят като народни представители. В НС има много "представители", на олигарси, на Русия, но Турция, на партиини интереси, но Народните представители се броят на пръсти.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.