Вчера - 17 октомри, е изтекъл 6-месечният срок по закон, в който Националната електрическа компания (НЕК) е можела да обжалва и да поиска отмяна на решението на Арбитражния съд в полза на руската страна за проекта АЕЦ "Белене". Това заявиха в парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев и колегите му - депутати от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. 

Според законодателството ни обжалване е можело да има пред Върховния касационен съд в срок от три месеца след връчването на арбитражното решение на НЕК.

"Този срок изтече в неделя, първият работен ден беше понеделник, такава жалба не е подадена - заяви Кънев. - В следствие на което към настоящия момент, въпреки многократните наши предупреждения, въпреки предупрежденията на български юристи и експерти изтече всякаква възможност България законово да оспорва над 1,2 млрд. задължения по решението на арбитражния съд за "Белене".

Мартин Димитров заяви на свой ред:

"Настояваме за този умишлен пропуск да бъде понесена политическа отговорност на най-високо ниво. Това, че умишлено българската държава не оспори вземанията по това решение, освен че връзва ръцете ни във всякакви бъдещи преговори, има и редица други възможни политически последици."

По думите му само Реформаторският блок е на категорична позиция, че двата произведени руски реактора за втора атомна централа трябва да бъдат продадени и веднъж завинаги този корупционен проект да бъде забравен. Депутатът обаче заяви, че има сериозни подозрения, че арбитражното решение не е обжалвано, защото текат преговори за реализация на централата с мним частен инвеститор. Има опасност това да доведе до серия от постоянни плащания за сметка на бюджета и за сметка на всички данъкоплатци, добави Димитров.

"Когато не обжалваш, това означава, че си се договорил нещо друго. Когато не си съгласен с едно решение, обжалваш на всички инстанции, бориш се за правда и за справедливост. Ако има такава договорка за строежа на "Белене" между ГЕРБ, БСП и вероятно хора от Русия, това ще бъде много лошо за България", заяви Димитров.

В същото време по съвпадение в пленарната зала течаха дебатите по създаване на анкетна комисия, която да разследва проекта "Белене" и действията по него в периода 2006-2016 г. 

В отговор бившият зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов - депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, заяви, че причината НЕК да не е обжалвала решението на Арбитражния съд, защото адвокатската кантора, представляваща българския интерес - White and Case, е заявила, е нямаме шансове да спечелим. Освен това в момента течали преговори за намаляване на лихвите и спиране на тяхното трупане, тъй като България е поела ангажимент да плати дължимото.

Николов попита, ако е било заведено дело и то се точи една година, кой е щял да поеме отговорност за трупането на още лихви за този период.

Народното събрание прие специален закон, с който бюджетът да отпусне на НЕК безлихвен кредит в размер на присъдените плащания на руската страна. Все още се чака нотификация от Европейската комисия за предоставяне на държавната помощ на НЕК.