През 2007 г. държавната "Национална електрическа компания" изтегля близо 500 млн. лв. кредит от БНП "Париба" за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Този половин милиард още стои на сметката, като само лихвите по заема са 141 млн. лв. Още по-страшното е, че кредитът не отива за „Белене”, а за плащане на други текущи разходи на НЕК по това време". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

За АЕЦ "Белене" са извършени 8 проверки, като са разкрити изключително тежки нарушения. По думите на Петкова "нямаше нарушение на законодателството в областта на обществените поръчки, което да не беше налице". За "жълти стотинки" било продадено и старото оборудване, доставено за "Белене" още преди години.

"Първоначалната оценка на това оборудване е била 295 млн. евро, а то е продадено за приблизително 90 млн. Това е станало през 2007 г. на базата на рамково споразумение, подписано от НЕК и "Атомстройекспорт". Става въпрос за два реактора, за които се твърди, че са били напълно готови, аз не съм ги виждала", обясни министърът.

Същото споразумение между Националната електрическа компания и руското дружество най-вероятно е дало основание на Софийската градска прокуратура да обвини двама изпълнителни директори на НЕК. Любомир Велков и Мардик Папазян са привлечени като обвиняеми за сключване на неизгодна сделка, от която са произлезли щети за 77,17 млн. евро, предаде днес БГНЕС.

На 28 ноември 2007 г. Велков и Папазян като главни изпълнителни директори на НЕК са сключили сделка за доставка на оборудване от АЕЦ „Белене” с президента на Затворено акционерно дружество „Атомстройекспорт“-Москва.

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор на 28 ноември 2007 г., сумата е намалена със 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. В този размер е и вредата за НЕК, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай, смятат от СГП.

Освен това двамата обвиняеми са сключили неизгодната сделка без да са получили разрешение от едноличния собственик на капитала, каквото се изисква от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие.

До края на октомври НЕК и "Атомстройекспорт" ще подпишат споразумение по отношение на плащанията по загубеното от българската компания арбитражно дело, съобщи още Теменужка Петкова. НЕК бе осъдена да заплати на руснаците близо 629 млн. евро с лихвите (към 19 септември т. г.). В новото споразумение ще стане ясно на колко вноски ще се издължи българската страна – една или няколко, и в какъв срок.

"На площадката на АЕЦ "Белене" до този момент са извършени разходи за близо 1,4 млрд. лв. На мен не ми е безразлично какво ще се случи с тези пари на българските данъкоплатци", допълни министърът.