Ако ограничаването на секциите в чужбина до 35 бъде отхвърлено, каквато готовност заявиха ГЕРБ днес, “Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ ще оттеглят подкрепата си от правителството. Това заяви днес по Канал 3 кандидат-президентът на коалицията Красимир Каракачанов.

"Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните – членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна Турция безразборното създаване на секции и безконтролното гласуване, това за нас означава договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган, и ние напускаме", заяви Каракачанов.

По-рано днес на пресконференция, публикувава във Фейсбук профила на премиера Борисов, Цветан Цветанов и кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева заявиха, че ГЕРБ предлагат да се махне ограничението на секциите зад граница и да няма лимит колко могат да се отварят във всяка държава. Това няма да повлияе на президентския вот, тъй като ЦИК вече определи секциите. Във Великобритания имаше достатъчно заявления за над 50 секции.

 

Каракачанов пояснява отново, че според патриотите "безконтролното" гласуване в Турция на изборите ни е намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и застрашава националната сигурност.

Любопитно е, че съобщение с позицията на Каракачанов дойде и от пресцентъра на Патриотичния фронт, и в него бе изрично посочено, че “Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ ще си оттеглят подкрепата, въпреки че ПП "Атака" досега не е заявявала подкрепа за правителството на Борисов. Това вероятно отразява факта, че в момента трите партии са заедно за президентския вот.

Пред Клуб Z Каракачанов каза още:

"Ако това се случи, означава, че ГЕРБ са си направили една тънка сметка, вероятно използвайки Реформаторите, които пищят против секциите, а те са автори на цифрата 35. Използвайки това нещо, и разигравайки някакъв цирк чеи били нещо много обидени, да премахнат ограниченията, за да могат в Турция да се открият секции безразборно. В Турция изборите са тотално манипулирани, там има извънредно положение, там има ислямистки режим, там организациите, които организират изборите се конвтролират от техните служби и тяхното външно министерство."

Важно уточнение - по време на дебатите около секциите Реформаторите настояваха дълго време за по-голямо число - 50 секции. Патриотичният фронт обаче не иската и да чуят за толкова голяма цифра. В крайна сметка това число се появи в законопроект на ГЕРБ, подписан обаче от депутати от РБ и ПФ. 

Каракачанов уточни още, че Патриотите искат първоначалното си предложение - да се ограничат секциите не с твърдо число, а извън ЕС да бъдат позволени само в сградите на консулства и посолства.

Патриотите не коментират другото предложение на ГЕРБ - квадратчето "не подкрепям никого" "във всеки един от случаите и спрямо избирателната активност, и спрямо конкретния вот на гражданите," да се счита за валиден, както е било в първоначалната идея на управляващите в Правна комисия. Това означава, че тези гласове ще вдигат бариерата от 4% за влизане на партия в парламента, което ще ограничи политическите субекти в Народното събрание до 3 или 4. Красимир Каракачанов обаче заяви позиция по въпроса пред Клуб Z:

"Първото нещо - в средата на кампанията да променяш текстове от Изборния кодекс говори само едно - някой си е направил,че от някакви промени ще има някакви ползи. Това не се прави в нито една бяла държава, но ние явно отиваме към Анадола.

За квадратчето - първоначалният текст е недомислица. Ако излязат да гласуват с "не подкрепям никого" примерно половин милион хора, товавдига 4%-овата бариера. Ако разсъждаваме егоистично, нас - Обединените патриоти - това не ни притеснява, сега примерно се влиза със 160 000 гласа, тогава ще се влиза с 200 000, ние ще имаме 400 000. Ама не е въпросът в това. Въпросът е, че не е нормално, ако искаш да променяш нещо, правиш го далеч преди изборите, а не по средата на кампанията."

Каракачанов добави още, че ще се радва на присъствието на кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева в парламента тази седмица, въпреки че тя е заявявала, че няма да ползва парламентарната трибуна по време на кампанията. Днес тя обяви, че ще се върне в парламента, но само като обикновен депутат.

"Добре, и аз ще се върна, и тъй като я няма по дебатите, ще й задам въпросите по трибуната. Идеално, прекрасно, ще направим един хубав дебат на живо, жалко, че генералчето не може да дойде."