Изборните секции за вота за български президент във Великобритания ще са 35. Тоест максимумът по закон. Българите на Острова бяха подали заявления за около 50 секции. Тоест, както и на предишни избори, с Англия се очакват опашки, освен това на същата дата ще бъде проведен и национален референдум, а вече на такъв може да се гласува и в чужбина.

Това реши ЦИК в последния ден, в който според хронограмата на изборите могат да бъдат определени местата за гласуване. Комисията не прие идеята в посолството в Лондон, където предишни години винаги има опашки, да се открият 4 секции. Вероятно ще са 1 или 2, стана ясно по време на заседанието.

Максимален брой секции - 35, ще има още в Турция и в САЩ. В южната ни съседка са събрани заявления за около 40 секции.

Общо подадените заявления за разкриване на изборни секции в чужбина на президентските избори са над 34 000, което е рекорд. Според говорителката на ЦИК Камелия Нейкова най-активни са били българите в САЩ, както и тези във Великорбитания, Германия, Турция, Испания.

Според информацията, пристигнала в ЦИК, за държавите Франция, Италия и Турция разрешение за образуване на избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства ще бъде дадено след получаване на информация за точните адреси на местата, в които ще се открият.

В Германия обаче този път изборните секции ще са едва 8 - в дипломатически мисии и почетните консулства на страната. Причината е, че този път германските власти не позволиха разкриването на повече секции, защото това противоречи на местното законодателство. Досега разрешението е давано по изключение за български избори. 

В Испания местата, на които ще се гласува, ще са 25. 

Според решението на ЦИК вот за българите ще има в 72 държави. Общо секциите ще са 301. Пълният списък от места за гласуване в чужбина МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК. По предложение на МВнР няма да се гласува в Сирия, Ирак, Либия, КНДР, Монголия, Пакистан и Етиопия от съображения за сигурност.

Всички български граждани над 18 г. с валидни лични документи могат да гласуват в някоя от секциите зад граница без да са подавали предваритечно заявление. Единственото, което трябва да направят в изборния ден, е да се явят с документа си за самоличност в някоя от отворените секции и да подпишат декларация, че не са гласували на друго място. 

Идната седмица има шанс Народното събрание да отмени ограничението за 35 секции в една страна, записано в Изборния кодекс. Това обаче не значи, че ЦИК ще може да промени решението си за разкриване на секции за тези избори, обясниха юристи.