Европейската комисия днес изрази загриженост за състоянието на свободата на медиите в Унгария във връзка със спирането на най-тиражния всекидневник в Унгария „Непсабадшаг“.

Тя обаче остави отворен въпроса ще подложи ли тази държава на наблюдение подобно на това, под което в момента е Полша.

"Свободата на медиите, плурализмът и защитата на журналистите са в самата основа на свободното и демократично общество“, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас"Комисията отстоява тези ценности и силно ги подкрепя. Комисията знае и е загрижена за прекъсването на публикуването на унгарския вестник „Непсабадшаг“. Бяха повдигнати въпроси за причините на това прекъсване и ние, разбира се, следим положението отблизо“.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви преди седмица намерение да промени конституцията на страната, за да направи невъзможно квотното приемане на мигранти от други държави в ЕС. Той каза това след правно безсилен референдум, където над 3 милиона унгарци гласуваха за такава забрана, но избирателната активност беше с 10 на сто под  задължителния праг от 50 на сто.

Евроскептикът Орбан често е критикуван в Европа за авторитарен стил, злоупотреба с комфортното му парламентарно мнозинство и политически и икономически натиск върху медиите. Случващото се в Унгария беше поводът през март 2014 година Европейската комисия да създаде т.нар. „Рамка за върховенството на закона“,  механизъм за наблюдение и евентуални санкции за държави-членки, които престъпват базови принципи и ценности на ЕС. Най-сериозното последствие, до което рамката би могла да доведе, е процедура за отнемане на правото на глас на наблюдаваната държава.

Самата Унгария обаче още не е била обект на такова наблюдение. Засега то е в сила само по отношение на Полша, където евроскептичното правителство на консервативната „Право и справедливост“ се опитва да ограничи правомощията на Конституционния съд.

Левоцентристкият „Непсабадшаг“ спря да излиза в събота както на хартия, така и в интернет, като официалната версия е, че това е по икономически причини. Всекидневникът водеше кампания против референдума на Орбан и в последните дни преди затварянето публикува разкрития за корупция сред висши правителствени кадри.