Кой ще е следващият президент на Германия

Този въпрос си задават политици и граждани, след като сегашният държавен глава Йоахим Гаук отказа да се кандидатира за втори мандат за двореца “Белвю”. Наследникът му ще бъде избран на 12 февруари догодина.

Според прогноза на сп. “Шигел” външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е с реални шансове да бъде избран за президент на Федералната република.

Изданието цитира Фолкер Каудер, шеф на парламентарната фракция на партията на Меркел – ХДС:

“Това трябва да е личност, която умее да води големи дебати убедително и съдържателно, която е в състояние да обединява обществото и същевременно да се справя с труден политически процес.”

Каудер не споменава име, но изредените от него качества напълно съответстват на тези на Щайнмайер. Към това трябва да се прибави и голямата популярност на външния министър. Той би бил подходящия кандидат за двореца “Белвю”, уточнява “Шпигел”.

Според последното социологическо проучване, публикувано вчера, Франк-Валтер Щайнмайер е с най-висок рейтинг – 75 на сто подкрепа. Следва го финансовият министър Волфганг Шойбле с 63 на сто.

Завиден успех бележи канцлерката Ангела Меркел – 54 на сто одобрение. Това е с 9 пункта повече в сравнение с предишното проучване през септември.

Според “Шпигел” всичко говорело в полза на Щайнмайер с едно изключение – партийната му книжка, ерго член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Християндемократите на Меркел и баварският Хриситянсоциален съюз (ХСС) естествено предпочитат президентът да е от техните редици.

Това е проблемът за Щайнмайер, но той е още по-голям за канцлерката и лидерка на ХДС Ангела Меркел. Тя все още не е намерила подходящ кандидат, който да замести Гаук, посочва “Шпигел”.

Като най-вероятни кандидати на десницата за държавен глава се смятат председателят на Бундестага (германския парламент – б. а.) проф. Норберт Ламерт и финансовият министър Волфганг Шойбле. Те могат да бъдат избрани единствено, ако социалдемократите гласуват за тях, което е повече от съмнително.

За разлика от България и други държави, германският президент не се избира пряко, а от Федералното събрание. То се свиква единствено за избор на държавен глава и се състои от депутатите в Бундестага плюс още толкова представители от федералните провинции. Народните представители са 630 души, провинциите ще изпратят още 630 свои представители и така на 12 февруари идната година за президент ще гласуват общо 1260 души. По традиция вотът преминава в пленарната зала на Бундестага в Берлин.

Никак не е изключено Меркел да склони нейният ХДС да подкрепи кандидатурата на Щайнмайер за президент. Така тя би доказала, че поставя интересите на държавата над партийни пристрастия. А и канцлерката високо цени Щайнмайер като външен министър и политик.

Същевременно това би бил умен ход на Меркел с оглед общите избори, които ще са есента на идната година. Стане ли Щайнмайер президент, неговите социалдемократи губят най-одобрявания им политик. Като държавен глава той няма да може да участва в предизборната битка и да привлече гласове за партията си. Щайнмайер би могъл дори да е следващият канцлер. 

Стане ли президент, това ще е добре дошло за Меркел – елиминиране на най-опасния й конкурент за канцлерството.

Кой ще е следващият германски президент, ще се разбере на 12 февруари догодина, а на парламентарния вот есента на 2017 г. ще е ясно и името на канцлера.