БЕРЛИН

“Положението е такова, че не позволява да изпадаме в истерия и шок. Трябва да се избягват прибързани действия, нужен е обмен на мнения. ЕС не може да си позволи нито униние, нито бездействие.”

Това заяви днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той направи кратко изявление пред вила “Борзиг”, резиденция на немското външно министерство в Берлин. 

Там по негова покана днес се срещат външните министри на шестте държави, основателки на Европейската икономическа общност, предшественичка на Европейския съюз – Франция, Италия, Белгия, Люксембург, Холандия и Германия.

Това става два дни след референдума във Великобритания, на който макар и с малък превес успех завоюваха радетелите за излизане от ЕС. 

Очаква се събеседниците да обсъдят в Берлин съвместна линия на поведение спрямо Великобритания и бъдещи действия на ЕС. 

Берлин и Париж вече дадоха да се разбере, че са за “гъвкав съюз”, при който се допуска различен темп на реформи в отделните държави членки съобразно техните възможности и желания. Най-вероятно предложението ще бъде одобрено от всички участници в днешната среща. Очаква се то да  залегне в съвместната им декларация.

ЮНКЕР КЪМ ЛОНДОН: ПОДАЙТЕ СИ МОЛБАТА ЗА НАПУСКАНЕ. ВЕДНАГА!

Щайнмайер изрази позиция, че европейските политици трябва да са наясно с очакванията на правителствата на държавите от съюза, както и на техните граждани. Европа не бивало нито да действа прибързано, нито да е бездейна.

“Убеден съм, че държавите, чиито представители участват в днешната среща, ще изпратят ясно послание – няма да допуснем някой да ни вземе нашата Европа, да ни отнеме този проект за мир и стабилност”, каза още Франк-Валтер Щайнмайер.