Новоизбраният руски парламент няма никаква власт при Владимир Путин. И ако Държавната Дума се мярка в заглавията, това става само благодарение на изцепките на депутатите.

В новата Дума управляващата партия "Единна Русия" има три четвърти от местата, което ще й позволи да променя конституцията. Останалите места отидоха за така наречената системна опозиция. В руската система на управляема демокрация парламентът има само второстепенна роля и законодателната власт днес е известна преди всичко с прищевките на своите представители.

Ето кои са най-вероятните кандидати да попраднат на първите страници на изданията.

Списъкът се оглавява от Вячеслав Володин.

"Има Путин - има Русия. Няма Путин - няма Русия", заяви той през есента на 2014 г., докато говореше пред Валдайския форум.

Володин действаше по-скоро зад кулисите в качеството си на зам.-шеф на президентската администрация, като дърпаше конците на руската политика. Сега, като седна в креслото на председателя на Думата, той излиза от сянката.

Сред представителите на висшия ешелон на властта Володин в някаква степен е изключение. Той не е свързан със спецслужбите.

Не можем да не обърнем внимание и на политик като Виталий Милонов. Той вероятно е най-известният руски хомофоб. Доскоро той бе депутат от Законодателното събрание на Санкт Петербург, където през 2011 г. се прочу със закона за забрана на пропагандата на хомосексуализма. Той се изказваше остро срещу концертите на Мадона и Лейди Гага в северната столица, като се аргументира, че и двете поп диви се изказват положително за гейовете и лесбийките.

Виталий Милонов участва в религиозно шествие в Санкт Петербург.

Милонов си го изкара и на Чарлз Дарвин. Депутат смята теорията за еволюцията за небивалица и открито негодуваше срещу изучаването й в училище. От години насам той иска премахване на абортите. Сега, като влезе в Думата, той ще може да даде воля на всички свои свръхконсервативни идеи.

В списъка на ярките личности от новата Дума присъства и бившият прокурор на анексирания Крим Наталия Поклонская. Благодарение на изявленията си на пресконференциите си привлекателната млада жена прокурор се превърна в истинска звезда на YouTube. В Япония блондинката в униформа стана популярен герой от комиксите, а в социалните мрежи - лице на руския патриотизъм в някакъв необичаен вид. В кабинета на прокурорката висеше портрет на последния руски цар Николай II. В Крим тя активно се бореше с противниците на анексирането.

Наталия Поклонская бе избрана тази година за първи път за депутат.

Следва друга дама депутат, чиято кариера е забележителна с това, че е започнала като опозиционерка. Става дума за Ирина Яровая, която в плодължение на 10 години бе член на партия "Яблоко", а в началото на века дори работеше във Фондация "Отворена Русия" на Михаил Ходорковски. През 2007 г. тя влезе в редиците на "Единна Русия" и днес е известна най-вече със суровите поправки в антитерористичния закон, приет от парламента тази година. Сега руските телекомуникационни компании ще бъдат длъжни по половин година да пазят данните за всички разговори, SMS-и и друга информация за потребителите, като осигуряват при необходимост достъп до тях на спецслужбите. За руските интернет потребители Яровая се превърна в омразна фигура. В новата Дума тя ще бъде зам.-председател.

Ирина Яровая е най-мразеният човек от руските интернет потребители. Снимка "В контакте"

Депутатът от Либералдемократическата партия (ЛДПР) Андрей Луговой е заподозрян от британските спецслужби за отравянето на бившия агент на ФСБ Александър Литвиненко през ноември 2006 г. Луговой няма нужда са се страхува, че ще бъде предаден на британците. От 2007 г. той се ползва с депутатски имунитет. В предишния парламент той бе сред авторите на законопроекта, разрешаващ на руските ведомства да закриват интернет сайтове без съдебно решение.

Андрей Луговой е заподозрян за отравянето на Александър Литвиненко. Снимката е от личната му страница в интернет.

----

* Авторката е кореспондент в Москва на германския вестник "Ди Велт", откъдето препечатваме статията.