Управляващата партия "Единна Русия" вече ще може да променя руската конституция. Това стана ясно след обработването на 93,1 на сто от бюлетините от вчерашните парламентарни избори в страната, предаде Нюз.Ру.

"Единна Русия", основана от президента Владимир Путин и оглавявана от премиера Дмитрий Медведев, получава конституционно мнозинство, като спечели над 54 процента от бюлетините. Тя ще има 343-ма депутати в 450-членната Дума. Досега партията разполагаше с абсолютно мнозинство от 238 представители.

Втори са комунистите с 42 места, трети - либералдемократите (39), а четвърта е "Справедлива Русия" (23).

Още две партии вкарват по един представител от едномандатни райони. Това са "Гражданска платформа" и "Родина". Влиза и един независим депутат.

С конституционното си мнозинство "Единна Русия" ще може и да преодолява президентско вето върху решенията си. Това обаче е само на книга, тъй като тази партия подкрепя абсолютно във всичко Владимир Путин.

Като цяло резултатите бяха очаквани с изключение на невероятно ниската активност в големите градове.

В Москва са гласували едва 35,18 на сто от имащите право, заяви пред Лента.Ру Валентин Горбунов - председател на столичната Избирателна комисия. Той обясни случилото се с лошото време. 

Още преди изборите обаче редица наблюдатели предричаха ниска активност. Според тях хората са наясно, че дори да излязат да протестират срещу евентуални фалшификации, няма да постигнат нищо. Те са рачочаровани след бунтовете след вота през 2011 г.

И в цяла Русия гласовете си са пуснали по-малко от половината избиратели. В общ план активността е била 47,81 на сто.

Песков: Внушителен вот на доверие

Убедителната победа на управляващата партия "Единна Русия" на парламентарните избори е обществен вот на доверие към президента Владимир Путин, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Очевидно е, че мнозинството гласоподаватели изразиха де факто подкрепа за президента. За пореден път Путин получи такъв внушителен вот на доверие от народа", добави Песков.

Той отказа да отговори на въпрос дали Путин ще се кандидатира за нов мандат на президентските избори през 2018 г.