Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Може да сте чели днес новини, може и да не сте чели. Но е добре да не пропускате изказването на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че всички са били членове на БКП преди 1989 г.

Към 89-а година хората, които са били на една достатъчно зряла възраст, всички почти са били членове на БКП. И това е било съвсем закономерно в онзи период", каза Цветанов по Нова телевизия.

Контекстът е миналото членство в БКП на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. И за да няма неразбрали, а и за да няма вариант „извадено от контекста“, твърдението бе повторено минута по-късно:

„Към 89-а година всички хора, които са били около 40, на около 35, на 30 години, почти голямата част са минали... партията беше държава".

След това Цветан Цветанов обясни, че това било удобна теза за по-младите – като него:

„Защото аз също не съм бил член на БКП и мога да кажа, че от тази гледна точка единственото ни спасение на нас е било може би за това, че не сме били толкова рано родени и сме родени на малко по-късен етап".

Младите българи, които нямат лични спомени от онези години, научиха следното:

Всеки преди 1989 г. е бил член на БКП, защото не е имало друг вариант, просто предварително е трябвало да навърши определена възраст.

Това обаче не е вярно, а повтарянето му е цинично и опасно. По тези поне три причини:

Първо, защото е неистина. Прекалено лесно вече пропускаме без реакция изговарянето на откровени измислици. В края на 1989 г. БКП се хвали, че има около 1 милион членове. По това време БКП е партия-държава, даже го пише в конституцията. Но 1 милион българи са точно 12,5% от тогавашното население от 8 милиона. Колкото и да са закръглени числата, съотношението е вярно. Но пък не е вярно, че единствено най-младите не са били членове на БКП, защото са „родени на малко по-късен етап“. Просто не е вярно, а не може в национален ефир да се говорят 100-процентови неистини, които заблуждават неинформираната публика, т. е. най-младите.

Второ, защото това е опит за събличане от отговорност на всеки един, който е решил да стане член на БКП. Не само е решил, а е подал собственоръчно подписана молба. Не само се е молил, а е търсил гаранти и поръчители за преследваната партийна книжка. Има данни хора да бъдат изнудвани и дори измъчвани, за да подпишат съгласие да сътрудничат на Държавна сигурност. Няма данни за изнудвани и измъчвани хора, за да си подадат молба за членство в БКП. Всеки обаче сам е решил да предприеме тази стъпка и да се възползва от включените в комплекта предимства за кариерното израстване.

Трето, защото комунистическото минало систематично се покрива с някакъв романтичен чаршаф, на който пише „Времето беше такова, кво пък толкова?“. Защото най-младите днес слушат колко е било яко, че имало работа за всички, но не чуват за гарантираната завинаги бедност, отнета свобода и липса на всякаква възможност за развитие, ако не си част от онези 12,5%. Не чуват за убитите без съд и присъда, за остриганите коси на улицата, за застреляните по границите при опит да напуснат държавата-затвор. Вместо комунистическото минало да се изучава детайлно – и със зверствата си, и с икономическия си провал, и със социалната си система, по която днес има масова носталгия – гледаме от сутрин до вечер по телевизията опити за банализация и откровени лъжи.

И най-важното, което не заслужава да бъде подреждано като пореден аргумент: такива изказвания са обидни за паметта на убитите и за всички, които са били затворени, измъчвани и изселени. Те са обидни за всички онези, които са избрали да останат извън Партията и са платили за това с отнето право на образование и с нереализирана кариера. Обидно е за всички потискани в България, за всички прокудени извън България и за всички, на които Партията смени дадените от майките и бащите им имена.

Не е било такова времето. Хората са били такива.

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

ГЕРБ =

Б(К)СП

Неистини пише БЕДРОВ!

Няма абсолютно никакво значение дали си бил член на БКП - за някои това беше задължително (военни, полиция, пожарна), за други беше просто условие да растеш в професионалната си област. В този смисъл може да се твърди, че именно бившите членове на БКП са с най-добрата професионална подготовка в своите области, защото партията-държава БКП не допускаше останалите да израстват професионално. Но не това е важното. Важното е как една групичка от "демократи", "автентични", но най-вече хумористични индивиди като Бедров, точно по комунистически си набелязаха една категория граждани, осъдиха ги без съд и ги обявиха за виновни за всички злини, а всички останали, които по същаия начин гласуваха за БКП под натиска на тоталитарния режим, са невинни ангелчета. Е да, ама не! А използването на методите на бившата БКП днес е именно оръжие на "автентичните" - заклеймяват деца заради техните родители, заклеймяват граждани за това, че са членували в партия, заклеймяват ги за това, че днес подкрепят една или друга партия - можем смело да заявим, че съвременните комунистически боклуци са именно "автентичните" и техните медийни глашатаи от кръга "Капитал" и Моника Веле.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

От коментарите на горния...

...бахальольо става видно, че БСП за ГЕРБ никога не е бил неприемлив коалиционен партньор, защото са от едно котило мачки. Много по-проблемни са т.нар. от него "автентично десни", защото си позволяват да гледат критично на времето, наречено тоталитарен режим в България. Крайно време е двете най-големи партии да се прегърнат след изборите и да управляват заедно. :)

Лустрацията...

Самия Бедров със сигурност е бил я чавдарче, я пионерче. Освен БКП, имаше и БЗНС, и ОФ, и комсомол. А да не се правим по католици от папата. Костов да беше направил лустрация поне като Хавел, ама не би. Сега Бедров иска да прави тотална лустрация. Не са виновни редовите партийци. Даже не всички партийни секретари са виновни. Сигурно хората са били виновни и ... системата. Лично, като потомък на "бранник", съм склонен да виня членовете на градски комитети и нагоре. И най-вече ДС и подобни.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Според мен също вече не може да става...

...въпрос за лустрация, но за прекратяване на симулацията, че между управляващи и опозиция съществува съществена разлика - това може.
 's picture

Captain America

Честито...

Еми да честитим на всички "гербаджии" номинацията на другарката Цачева :))) След 3 - 4 години ще сте горди членове на Евразииският съюз.

Я ти моме ни кажи

...поне един от вашите "лидери", който да се е срещнал ПОНЕ С ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИК? Поне с един, за цялото съществуване на ДС проекта РБ? Борисов всеки ден е я във Виена, я в Брюксел, я в Берлин - на срещи с политическия елит на Европа. За какви "евразийски съюзи" брътвиш?
 's picture

Mirra Vassilev

Фу!

Така става, като нямаше лустрация. Както във всички останали бивши комунистически страни. Като не приеха закон, който да забранява на бившите партийни членове да заемат държавни постове. Сега ще ни се лезят най-нагло.
Starco ***'s picture
Starco ***
Starco

Не е било такова времето.

Хората са били такива... Супер правилно.
 's picture

Nikolai Nikolov

Цветанов

Цветанов води мръсна комунистическа пропаганда .В България членовете на БКП са били малчинство ,службогонците са ставали членове на бкп .Цветанов ти си мръсен лъжец-руска подметка.

Кольо

... нали съм ти казал да не се наливаш с паток бе, пергиш такъз? В патока са най-големите отрови и виж какви простотии пак пишеш! Иди си купи половинка хубава, отлежала ракия, че хептен ще се чалдисаш, гиди дрът комунистически запъртък...

Фейсбук статусът, който няма да прочетете в ClubZ

Дядото на кандидат-президента е убит от комунистите, но тя не злоупотребява с това, за да трупа политически дивиденти Чувствам се длъжен да споделя своето мнение по отношение г-жа Цецка Цачева и нейната кандидатура за Президент на Република България. Сега тя е атакувана за това, че е била член на БКП, каквито са били и около един милион български граждани. Това написа във "Фейсбук" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Повод за реакцията му бе номинацията на Цачева за президент. Според Ковачев сега Цецка Цачева е атакувана от носителите на диктатурата и техните наследници. „Атакувана е и от много „десни“ политици, които по политически причини сега лицемерно се възмущават, но по много поводи през последните години пропускаха да отдадат почит на жертвите на режима на знакови места, където г-жа Цачева активно и последователно присъстваше. Да, много българи не станаха членове на тази партия и заради това не получаваха шанс за кариерно развитие. Въпреки клеветническите твърдения, държа да отбележа, че г-жа Цачева никога не е била партиен секретар. Моето мнение е, че ние можем сега да бъдем съдници само на тези носители на престъпния режим, които наложиха системата и заробиха българския народ! Преди всичко носителите на диктатурата са отговорни за нечуваните страдания, десетки хиляди убийства, погазването на основни човешки права и свободи, трите фалита на икономиката, националното предателство с насилствената македонизация на Пиринския край и многото други престъпления, заради които комунистическият режим е обявен за престъпен със закон през 2000 г. Върху почти всяко семейство комунистическият режим дава своето трагично отражение, изразяващо се в загубата или преследването на близък или роднина от властта. Такъв трагичен случай има и в семейството на г-жа Цачева, чиито дядо е разстрелян от комунистите през 1952 г. Последователната позиция на г-жа Цачева за мен е доказателство, че тя не е забравила тази лична история, но също така не злоупотребява с нея за политически дивиденти. В подкрепа на горното твърдение биха могли да се изтъкнат много доводи, но аз ще се спра само на някои: още в първия мандат на ГЕРБ г-жа Цачева подкрепи законовите промени, които разшириха обхвата на Закона за досиетата, дейността на Комисията по досиетата и ограничиха възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности; в настоящия мандат на ГЕРБ г-жа Цачева подкрепи отпадането на давността за наказателно преследване на престъпленията на комунизма; последователно участва в поклонения в памет на жертвите на комунистическия режим: - на 23 август 2011 г. (обявен за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите на тези режими с решение на Народното събрание от 27 ноември 2009 г.) участва в полагането на цветя и венци пред Мемориала на жертвите на комунизма в България в парка на НДК; - на 30 май 2015 г. участва в Националното поклонение и възпоменание на жертвите на тоталитаризма, което се проведе на остров Персин. За първи път в историята председател на парламента посети лагера „Белене”; винаги е откликвала на всяка инициатива за отдаване на почит към страдалците на режима; също в настоящия мандат на ГЕРБ г-жа Цачева подкрепи изучаването на комунистическите престъпления в училище като гласува за предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров; Желая от сърце успех на г-жа Цачева в това трудно съревнование и очаквам от нея да гарантира евроатлантическата ориентация на България и да насърчава съхраняването на паметта за комунизма и предаването й на младите поколения! Андрей Ковачев, евродепутат от ПП ГЕРБ
 's picture

Captain America

Интересно ;)

Дядото на Цачева е разтрелян от комунистите а тя кандидатства в БКП. Дядото на Бойко е убит от комунистите а той кандидатства в Симеонаво във факултет "Държавна сигурност" и впоследствие е приет в БКП. А сега вие ми кажете защо е неуспешен прехода и има ли въобще такъв?
 's picture

Boris 'SeoKungFu' Krumov

meh

Партията от генетически утайки излъчва някакъв генетически седимент начело, няма новина, move along.
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Бойко Борисов просто обиди

Бойко Борисов просто обиди гражданите на републиката с тази кандидатура
 's picture

smarf

Още за аватарите

Бившото комунистическо котило и дечицата им познавам от метри. Няма начин, няма начин генетичната простотия, дори минала през Лондон да не е оставила белег на сурата им. Манталитетът също ги издава. В БСП останаха ортодоксите и техното котило. В ГЕРБ са по -простите, втородевизионни бивши слуги на червеното родословие. Разделение е имало и ще има. Няма как поколението на крадците, необразованите, мързеливите, убииците, дори минали през шлайфа на времето и властта, и носят белезите на наследството да са приятели и близки с жертвите си. Например Гоце. Потекло- сирищнишка безпросветност, дори и президент беше ли нещо по различно от селско-миньорската простотия? Кой става приятел с такъв индивид? Само комерсиализиран селски мозък. Цачева е покорен, научен на послушание и спазване на партийните повели човек. Човек в течението. Изпълнител. Няма силата да отстоява собствени позиции. Самото безличие. Става за технократски изпълнител, но не за президент. Да десните са малко. Те са индивидуалисти и стадното чувство, което по партийна линия върлува в ГЕРБ и БСП не се случва при тях. В този малък кръг хора е мозъкът, истинският патриотизъм, новаторството, жаждата за промени и свободолюбието. Мръсните тролски и хибридни битки не са им присъщи. Малко са, в житейските си битки не се подпират на партията, не разчитат на партийните далавери, а простотията ги смазва. И тази е причината България да е скотска държава и да няма никакви шансове да се развива добре.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Е ! Чак пък всички !? може

Е ! Чак пък всички !? може около 1 милион , другите 7 милиона - Не са били , ама Цвъц вижда нещата по своему . тои иска сега всички да са членове на шайката на ББ та да може да си управляват докато се разпадне държавата а после ще бягат някаде .
 's picture

Vs Panchugov

Всъщност добрите хора отново

Всъщност добрите хора отново не разбраха Цветанов. В спортното, не са го научили да се изразява правилно. Той имаше в предвид, че от ГЕРБ... "всички почти са били членове на БКП и това е съвсем закономерно" Не БСП, а именно ГЕРБ е еманация на българският "преход" и той - преходът, отново ще завърши трагично. Така както завърши предишният под ръководството на партията майка - БКП. С ОГРОМЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ и лоши спомени. Интересна закономерност е, че липсата на качествено натрупване в детето - ГЕРБ, не попречи на количественото натрупване във външният дълг. По отношение на лошите спомени - те са гарантирани.
 's picture

Роси

Абе, аватаре мръсен...

Наистина не вярвам, че може да има такова подло лъжливо лай... като теб. Не знам какъв си в действителност, но си рядко мръсен. Как да пише неистини Бедров?!? Задължени били някои, бля,бля... НАТИСКАХА СЕ, лазеха, подчиняваха се на червени простаци, само и само да се доберат до службица, звание, началническо местенце, пък било то и началник-склад... Колко такива познавам сега, обясняват, че жилище нямали, дечицата гладни щели да останат, ако таткото или майчето не станели доценти... Няма НИЩО ПО-МРЪСНО на земята от соца, убедена съм, знам, че той не роди нищо, защото "беше едно недоносче", но уби пряко и косвено свестните хора, за да стигнем до цецки и цецковци...
 's picture

cos

cos

Как не разбирате - ВСИЧКИ КОИТО ТОЙ ПОЗНАВА са били от БКП, ДС, КГБ ....
 's picture

Dilyan Georgiev

Три причини да не подминаваме обидата #ВсичкиСмеБКП

До Херувим в оставка: пиша Ви защото, коментарите ви ми бяха по-интересни от самата статия. Нямаше как да не ми направи впечатлени активността ви и хъса с които отстоявате позицията си и подкрепата си към партия ГЕРБ. Ще подмина обаче обидите кито отправяте към някои от коментращите статията. Понеже ми изглеждате много информаиран ще ми бъде много интересно да дискутираме въпроси именно за отношението и принадлежността на ББ към комунистическия режим. Регистрирах се специално заради вас с фейсбука си, за да се знае кой съм. Моля, свържете се с мен. Поздрави
 's picture

Dilyan Georgiev

вжц

вцжв

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.