Гледам, хора се вълнуват от репликата на Борисов за резултатите на първи тур и оставката. Чудят се как точно да я тълкуват, иска им се да се обнадеждят. Според мен има неразбиране.

ББ всъщност заплашва "конкуренцията". Останалите партии (и това включва РБ!) не искат да свалят Борисов. И не просто, защото не са готови за избори. Мнозинството от полителита ни мечтае единствено да подобри позициите си около Борисов. Но отдавна са приели, че моделът "Борисов" е безалтернативен, удобен им е.

Едно е да се разбереш с Борисов между две пури, друго е да се бъхти реална политическа работа и да се бориш реално с машината "Цветанов-Пеевски". И Борисов всъщност им казва - контролирайте си кандидатите някой да не вземе да се престарае и да прояви самоинициативи. По простата причина, че ситуацията е много крехка, а на терен има повече от един кандидат, който може да разбърка пасианса, ако се стегне.

Отбелязвам го, защото това, според мен, е ключ за наблюдение на отношенията кандидат - издигнала го партия и би обяснило поведението на кандидати, които може да ви се струват като спънати коне. Справка, репликите на Лукарски за истинския и скрития опозиционер.

Големият проблем на Цачева не е нито миналото, нито фасонът ѝ. Големият ѝ проблем е, че никога не е изразявала собствено мнение, особено такова, различно от партията (дали БКП, дали ГЕРБ - разлика няма, това поне трябва вече да е ясно). Президентът е "онзи, който казва "не" на погазването на конституционния ред. Цачева винаги е казвала "да". И точно затова беше посочена. Фасонът е гаранция, че и след назначаването, няма да си внуши, че е фактор. Както и че всички ще престанем да очакваме президентът да има някакво значение (както не сме го очаквали от председателя на парламента).

Цачева е просто лоялна пешка на все по-затягащия се едноличен режим у нас. Нищо повече. Инсталирането ѝ е още една стъпка към фактическото суспендиране на основни елементи на конституционния модел и заместването им със фолк режим. Снобските бълбукания във фейсбук по неин адрес са изчислени и целени. Шаякът е на власт, защото служи вярно на Булгар-баши. Нарича се осигуряване на социална база за режима.

Текстът е съставен  от два коментара на Христо Иванов, публикувани на профила му във фейсбук. Заглавието е на редакцията.