Шест сделки с имоти са извършени през годините, в които държавната фирма АДИС е включена в забранителния списък за приватизация. Това се казва в отговор на Даниел Митов, външен министър, до народните представители Мартин Димитров, Петър Славов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ).

Агенцията за дипломатически имоти в страната бе в ограничителния лист до края на 2011 г., когато бе извадена с решение на Народното събрание. През 2015 г. дружеството, наследник на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК), отново бе върнато в забранителния списък за приватизация.

Депутатите изпратиха въпроса към външния министър, след като Дипломатическият клуб "Бояна", част от АДИС, бе продаден на търг преди няколко седмици. Народните избраници имат съмнения относно законността на сделката при положение, че държавната фирма продавач все още е в списъка на дружества, които не подлежат на приватизация. По темата предстои да се изкаже в парламента вицепремиерът Томислав Дончев.

От отговора на министър Даниел Митов става ясно, че приватизационният закон позволява продажбата на имоти, собственост на дружества от забранителния списък, ако има решение на правителството или на Агенцията за приватизация по предложение на принципала. Ето шестте продажби на АДИС:
1.    През 2011 г. е продаден гараж на ул. "Оборище" 22 в София за 19 650 лв. с ДДС. Имотът се намира близо до пощата на ъгъла с ул. "Проф. Асен Златаров". Решението е взето от Министерския съвет. Справка на Клуб Z показа, че гаражът е купен от Неда Михнева, дъщеря на журналистката Маргарита Михнева.

2.    Също през 2011 г. и отново с решение на първото правителство на Бойко Борисов е продаден апартамент на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 129 в столицата. За жилището с площ 139,89 кв. м са платени 274 500 лв. с ДДС. Купувач е д-р Бранимир Кирилов, известен орален хирург и имплантолог.

3.    С решение на правителството на Сергей Станишев от ноември 2008 г. е изтъргувана резиденция в София, намираща се на ул. „Йосиф Валдхард” №8, с РЗП от 1060 кв. метра. Сделката е на стойност 3,62 млн. лв. с ДДС. Купувач е Сирийската арабска република въз основа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

4.    През 2008 г. кабинетът Станишев се разпорежда и с друга резиденция на ул. „Йосиф Валдхард”. Разгънатата площ е 1783 кв. метра, а цената – 6,25 млн. лв. Купувач е държавата Кувейт, отново след споразумение по виенската конвенция.

5.    На 15 май 2009 г., на едно от последните си заседания, правителството на Тройната коалиция решава да продаде ресторант (456 кв. м) и 13 подземни паркоместа в жилищния комплекс „Ембаси сюитс”. Сумата е 1,62 млн. лв. с ДДС. Купувач е фирма „Бултрако”, представител на автомобили и мотори „Хонда” за България.

6.    На същото заседание от 15 май 2009 г. Министерският съвет решава да направи замяна с фирма „К консултинг” на рекламния бос Красимир Гергов. АДИС даде масивна сграда на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 125, която по време на комунизма се ползваше от полската дипломатическа мисия у нас. В замяна държавната фирма получи 4 апартамента с обща площ 799 кв. м, офис (340 кв. м) и 12 паркоместа на ул. „Оборище” 10. Там се намира нова луксозна сграда, построена на мястото на къща, проектирана от арх. Георги Фингов.

Очакват се отговори и от останалите министерства дали са продавани обособени части от дружества в забранителния списък, на които са принципали и по какъв ред. До момента такива са дошли още от министерството на образованието, на социалната политика, МВР, министерство на финансите, на околната среда. Във всички пише, че или не са извършвани сделки за продажба на обособени части от дружества, които не подлежат на приватизация по закон, или ведомствата не са собственик на такива държавни фирми. Все още няма отговори от министерствата на икономиката, на транспорта, на енергетиката, здравеопазването, спорта, културата и др.