Бившият председател на Еврокомисията (2004-2014) Жозе Барозу е започнал да получава пенсията си от Европейския съюз, макар в момента да заема високо платена длъжност в банка.

Това разкрива датският вестник "Политикен", като се позовава на свои източници от ЕК.

Барозу поискал предсрочно пенсиониране и желанието му било удовлетворено. Според правилата на ЕС в такъв случай той има право на месечна пенсия в размер на 7000 евро, след като навърши 60 години. Португалецът стана на толкова през пролетта.

От юли обаче той работи в банката "Голдман Сакс".

"Този случай е сигнал за по-строги правила за прозрачност за еврокомисарите", смята германският евродепутат Свен Гиголд - координатор по икономическата политика на "зелените".

"Може да не е незаконно, но със сигурност е морално неприемливо", заявява датският евродепутат социалдемократ Йепе Кофод.

Информацията за пенсията на Барозу идва в момент, когато мнозина в Брюксел остро го критикуват за решението да продава знанията и контактите си на "Голдман Сакс" - една от най-големите в света инвестиционни банки. Досега обаче не бе известно, че бившият шеф на Еврокомисията получава пенсия едновременно с доста високата заплата от "Голдман Сакс".

Нито Барозу, нито базираната в Лондон банка досега са коментирали новината.

По-рано служителите на Еврокомисията започнаха подписка с настояването бившият й председател да бъде лишен от пенсията си. Досега са събрани 150 000 подписа.

Европейският омбудсман Емили О'Райли подаде жалба във връзка със случая до Жан-Клод Юнкер, настоящия шеф на ЕК. Той пък поиска от етичната комисия да направи проучване.

"Хубавото в случая "Барозу" е, че той е на такова високо ниво, че предизвика толкова много критика, че Еврокомисията сега ще бъде принудена да действа", смята О'Райли.

Според нея бившите членове на ЕК трябва да бъдат лишавани от привилегиите им, ако не изпълнят изискването на Договора на ЕС да действат "прозрачно и дискретно", когато избират нова работа, след като напуснат поста си в Комисията.

Пенсията на Барозу

► Месечната заплата на Жозе Барозу като председател на Еврокомисията бе 25 000 евро без удръжките.

► Прекараните на поста 10 години му дават правото на пенсия от ЕС в размер на близо 40 на сто от заплатата.

► Когато навърши 65 г., той има правото да получава пълна пенсия в размер на 10 000 евро месечно.

► Вместо това Барозу, който скоро навърши 60 г., предпочете предсрочно пенсиониране. Така той получава 70 на сто от пълната пенсия, или около 7000 евро на месец.