Евродепутати от няколко фракции на парламента на ЕС искат да бъде лишен бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, съобщи Parliament Magazine.

БРЮКСЕЛ НЕ КОМЕНТИРА НОВАТА РАБОТА НА БАРОЗУ В "ГОЛДМАН-САКС"

Причината е в назначението на португалеца като старши съветник на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс", където ще консултира по въпросите на "Брекзит"-а. Според депутати обаче това "уврежда репутацията на ЕК и заплашва доверието в ЕС". Затова неформална група от тях иска да бъдат отнети пенсията и други привилегии на бившия председател на комисията. Подобна молба отправи и най-големият профсъюз на еврочиновниците U4U, както и омбудсманът на ЕС Емили О'Райли.

Освен това депутатите предлагат периодът, в който висшите служители в ЕК не могат да заемат лобистки длъжности, да бъде удължен от 18 на 36 месеца.

"Удължаването на този период ще направи така, че лесният достъп до дипломати, национални лидери и представители на ЕС от бившия еврокомисар няма да имат значение за опитите на частния сектор да влияе на политиките на ЕС след 5 години", пишат още представителите в Европарламента.

Искането е пратено в официално писмо до наследника на Барозу Жан-Клод Юнкер. Той също коментира назначението, но отбеляза, че го безпокои повече решението на банката, а не това на предшественика му.

Според европейските правила Барозу е спазил всички законови срокове, в които не може да заема подобни постове след напускането на председателството на ЕК. Те в момента са 18 месеца. Това бе потвърдено преди време и от говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Въпросът с назначението му остава по-скоро морален и етичен, отколкото юридически.