Специалният закон, с който НЕК ще получи държавна помощ от бюджета, за да плати на руската "Атомстройекспорт" за оборудването на АЕЦ "Белене", мина през парламента на първо четене. Въпреки заявките за вот "с отвращение" и обширните дебати. 132 бяха гласовете "за", дошли от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и част от Реформаторския блок. Гласовете "против" бяха 2 - от депутати от ДСБ от Реформаторския блок, от коалицията имаше и трима въздържали се. Трима атакаджии също се въздържаха. Изненадващо от БСП изобщо отказаха да участват в гласуването, въпреки че бяха активни по време на дебатите. Ясно е, че на второ четене те ще искат и решение за рестарт на строежа на АЕЦ "Белене"

В приетия на първо четене законопроект няма точна сума, с която държавният бюджет ще помогне на НЕК. Текстовете ще влязат в залата за окончателно гласуване още следващата сряда.

"Ужасен край" (по Антони Тренчев от РБ) или "отново ужас без край" (Радан Кънев от ДСБ) - предстои с решението парламентът да разреши със специален закон НЕК да получи държавна помощ, за да плати на "Атомстройекспорт" за оборудването за "Белене" - това бе основната част от дебатите в парламента. Предложението за специалния закон е на Министерския съвет. 

След като две от парламентарните комисии представиха докладите си от вчера за приемане на правителствения законопроект и разказаха надъло и нашироко историята на проекта, енергийната министърка Теменужка Петкова взе думата.

Министърката изброи трите риска пред страната, ако не се разплатим с Русия -  трупането на лихви от 1 млн. лв. на всеки три дни, ако няма плащане, размерът им да стане толкова голям, че да постави финансовата сталибност на НЕК под въпрос, руската страна да поиска несъстоятелност на НЕК или да продаде произведените за България реактори, което обаче няма да отмени задълженията на страната ни за производството им. 

Петкова уточни, че според нея помощта от бюджета към НЕК няма да е безвъзмездна, а целта щяла да е парите да се възстановят след продажба на активите - тоект оборудването.  

Първото изказване по същество дойде от БСП и депутата Таско Ерменков:

Изложението на вносителя ни развълнува силно. И предложението за консенсус също... Но дали изказванията на премиера бяха консенсусни? Дали може да има консенсус, когато човек, който е нанесъл такава вреда на държавата, може да твърди, че е спасител?", започна той, визирайки обвиненията от страна на Бойко Борисов, че правителството му плаща за предателствата на БСП.

Ерменков каза, че присъдата за България в Арбитражния съд в Женева в полза на руската страна е заради непрофесионалното спиране на строежа на АЕЦ "Белене", а не заради започването на проекта и това го пише в съдебното решение. Той припомни думите на вицепремиера Симеон Дянков от първия кабинет "Борисов", че "наплякаме руснаците", казани именно по адрес на събитията около проекта за втората атомна централа. 

"Напляскахме рускаците и си платихме за това удоволствие 646 млн. евро.", заяви Ерменков.

Той обаче припомни, че никой от ГЕРБ и властта не спомена, че между 2009 и 2012 г., когато на власт бе Борисов, също е имало плащания по проекта. И попита кой носи отговорност за лихвите по проекта, присъдени от арбитража, за периода от 2009 г. досега.

Социалистите обявиха, че ако на второ четене на проекта има и решение за отмяна на спирането на строежа на АЕЦ "Белене", те ще подкрепят законопроекта.

На трибуната излезе Петър Славов от "Реформаторския блок", който предложи законопроектът, който се обсъжда, да се нарече "Закон за (поредно) изплащане от българския народ на (поредните) държавни дългове, натрупани от БСП". 

Славов припомни, че в 21 век да правим нова атомна централа по руски модел не е в час с времето, в което хората се готвят да летят до Марс дори. По думите му ако ще се развива атомна енергетика, нека си развиваме АЕЦ "Козлодуй".

От АБВ се изказа Кирил Цочев, който се обяви за най-опитния енергитик в залата, което е факт. И заяви, че партията ще подкрепи законопроекта за отпускане на пари на НЕК за разплащане по "Белене" и дори решението е доста закъсняло. Ето обаче какво изчисли Цочев:

Темата за "Белене" е много удобна за предизборна кампания. Аз съм нй-възрастният енергетик в парламента. Не мога да търпя всичките хули и от ляво, и от дясно. Седем правителства проспаха АЕЦ "Белене" като приоритет за България. 14 споразумения, 8 министри от 7 правителства – трима от тях дори са в залата, са си прехвърляли топката! В решението за отмяна на проекта пише, че НС подкрепя действията на МС, препоръчва да се проучи вариант за парогазова площадка и нова ядрена мощност на площадката на “Белене”.

По думите му за "гьола" трябва да се изпълни, не да се говори за него.

Методи Андреев от ГЕРБ по традиция говори дълго, емоционално и подробно. Той припомни, че никога не е било вярно, че има изрядна техническа документация за строеж на "Белене", както настоява левицата. И обясни, че още от времето, когато се е правила прощадката за новата ядрена централа, е било ясно, че там такава не бива да има.

"Баластровата възглавница е водонабита – не може да изолира конструкцията от сеизмични въздействия. Доклад на БАН има от 1990 г, който казва, че в  радиук 320 км има 6 хипоцентъра на сеизмично въздействие с потенциал над 7 по скалата на Рихтер. ОВОС е изтекъл... , продължи с подробностите Андреев.

Той заяви, че проектът е корупционен, обвини БСП, припомни, че двама от енергийните им министри - Румен Овчаров и Петър Димитров, и в момента са на позиции в енергетиката и действащото правителство не ги сметя. Андреев поиска незабавно приемане на закона на правителството. Драгомир Стойнев от БСП обаче го репликира и попита защо ГЕРБ продължават да забравят, че в периода 2009 -2012 г. са направени плащания от 380 млн. лв. и защо, ако са смятали, че проектът е лош, не са го спрели веднага с идването си на власт, а са го продължили. Отговор на въпроса не последва.

Магдалена Ташева от "Атака" по традиция бе цветиста и като изказ, и като тези. Тя припомни изказванията на премиера Бойко Борисов от 2011 г. пред БНТ, когато твърдеше, че "Белене" е важен проект за националната сигурност. И настоя, че по-късно Борисов променя позицията си заради посещение на тогавашния държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, защото тя му наредила. По думите на националистката обаче оше през 2011 г. Борисов и ГЕРБ са знаели, че при разтрогване на договорките за "Белене", България може да бъде осъдена от руската страна за сума на стойност над 600 млн. евро.

Реформаторският блок този път се раздели на две - Антони Тренчев от ДСБ обяви от трибуната, че коалицията ще подкрепи правителствения законопроект "с отвращение", а лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че депутатите от партията няма да дадат гласовете си. Според Тренчев по казуса "Белене" е по-добре "ужасен край, а не ужас без край". За Кънев "никакъв ужасен край няма тук, а много скъп елемент от ужаса без край". 

Депутатът от ДБГ изброи греховете и на БСП, и на ГЕРБ за случилото се с проекта "Белене", нарече го "енергийното КТБ" и реши да не изброява всички държавни грабежи в последните години, за да не изтече времето за изказвания. Но въпреки всичко се съгласи, че няма много варианти, освен България да плати.

Кънев обаче заяви, че няма никакви гаранции, че с плащането казуса "Белене" е затворен. Той попита виждал ли е някой реакторите и те произведени ли са. Има ли гаранция, черно на бяло, че ще получим въпросните реактори, ако ги платим, имаме ли гаранция, е ще получим техническите спецификации на оборудването, без които то е само купчина старо желязо, скрап.

"С руснаците устно споразумение не е достатъчно, да не говорим, че и споразумение черно на бяло е е достатъчна гаранция", каза още лидерът на ДСБ.

По думите на Кънев към момента няма и решение на български съд за изплащане на задълженията по арбитражното дело, каквото е изискването на закона. Не е ясно и дали кредиторът - в случая "Атомстройекспорт", е поискал такова решение от съда. С протси думи това значи, че няма задържение на България за незабавно плащане. Това обаче не отменя факта, че по сумата текат лихви, обясниха юристи.

От името на ДПС говори Рамадан Аталай, който обяви, че по проекта "Белене" в годините всички са съгрешили. По думите му е крайно време да има яснота каква е енергийната стратегия на България и дали ще развива ядрена енергетика. И обяви подкрепа за законопроекта.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт също обяви подкрепа за законопроекта и заяви, че ще е отговорност на БСП, ако не позволят той да се приеме още днес с консенсус и на две четения. Той изчисли, че в противен случай в шестте почивни дни за парламента, които предстоят, ще се натрупат още 6 милиона лева лихви по делото. Председателстващият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ обаче го поправи, защото така и така решението, дори и прието днес, няма да влезе в сила веднага.

Румен Гечев от БСП пък постави въпроса, щом от правителството и ГЕРБ твърдят, че НЕК ще върне парите на данъкоплатците, които ще бъдат отпуснати от бюджета, какъв ще е размерът на сумата и в какви срокове ще бъде издържена от националната компания. По думите му в законопроекта няма никакви параметри и яснота за какво и колко пари ще отидат. 

В крайна сметка след гласуването се реши да има една 5 дни за предложения за промени в закона на второ четене. Шефката на комисията по бюджет и финанси Менса Стоянова (ГЕРБ) обяви, че окончателното гласуване ще е идната сряда.