Безвъзмездната финансова помощ към НЕК, с която компанията ще може да плати 1,2 млрд.лв. на "Атомстройекспорт" за оборудването за "Белене", няма да бръкне в джоба на данъкоплатеца. В това увери в ефира на БНТ тази сутрин министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Днес парламентът ще гласува извънредно отпускане на средствата.

"Това няма да натовари българския бизнес, потребител и данъкоплатец", твърди Петкова.

Тя за пореден път припомни, че плащайки задължението си, страната ни ще получи реални активи, които имат съответната стойност.

"Надяваме се тази стойност в последствие да бъде пренесена като актив на НЕК, на енергийната система, съответно това ще не позволи да възстановим тази финансова помощ”, каза още Петкова.

Според нея разплащането на неустойките с руската компания е неизбежно, след като Международният арбитраж обяви решението си в тяхна полза. Според Петкова в момента "Атомстройекспорт" може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност или да предяви директни претенции към България. Вчера премиерът Бойко Борисов обясни същото на заседанието на кабинета, на което се реши бързо да се гласува отпускането на пари за НЕК.

"След като получим оборудването за „Белене” може заедно с площадката по проекта да бъдат обособени в отделна проектна компания и да бъде дадена за концесия", уточни министърката.

Техниката може да се ползва в АЕЦ "Козлодуй", смята Петкова.

"Оборудването можем да го обособим заедно с площадката, заедно с всички разрешителни, в една проектна компания и да бъде стартирана процедура по приватизация. И както се твърди, че този проект е жизнеспособен, ако се появят инвеститори, той ще бъде реализиран", обясни тя. "Ще търсим възможност този проект да бъде реализиран, но само при наличието на икономическа обосновка."

Според Петкова инвеститори има и проявяват интерес.

Какво обаче ще стане ако няма икономическа обосновка министърката на коментира.