Агенцията за приватизация се оправда за продажбата на Дипломатическия клуб „Бояна” в съобщение, публикувано на интернет страницата й.

От становището се разбира, че органът имал право да продава обособени части от държавни дружества, дори те (фирмите) да се намират в т. нар. забранителен списък към закона за приватизация. Пълна забрана действала само, ако в приложението на самия списък изрично са посочени отделните обособени части от дружеството.

Ситуацията с Дипломатическия клуб е следната – досега имотът бе в активите на държавната компания АДИС, която е включена в забранителния списък като цяло, без там да са изброени десетките имоти на дружеството.

Миналата седмица агенцията организира търг за клуба и още няколко ценни имота на АДИС. За победител бе определен единственият участник - старозагорската фирма „Ексклузив уеб дизайн” на тримата неизвестни младежи Ванеса Тодорова, Йордан Йорданов и Димитър Йорданов. Офертата им беше 8,5 млн. лв. без ДДС, колкото беше и началната цена.

Източници на Клуб Z смятат, че зад купувачите стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. С това се обяснява как е възможно фирма с 3 лв. капитал, 1000 лв. активи и 2000 лв. приходи за 2015 г. да играе за ценни държавни имоти. Малко след търга от фейсбук изчезна снимка, показваща връзката на братя Йорданови със семейството на Цветан Цонев, сочен доскоро за ръката на Пеевски в пътностроителната компания „ПСТ груп”.

Справка на Клуб Z в закона за приватизация показа, че само спортното министерството е включило в забранителния списък и обособени части от дружество, на което е принципал – става въпрос за „Национална спортна база”.

Така излиза, че цяла държавна фирма може да бъде продадена на части, нищо че Народното събрание я е включило в ограничителния лист.

Точно по тази причина депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, както и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев обявиха вчера, че внасят питане до вицепремиера Томислав Дончев с главния въпрос: „Законен ли е търгът за Дипломатическия клуб?”.

Тримата избраници ще попитат и всички министерства, които са принципали на дружества от забранителния списък кога и на какви цени са продавани обособени части по същата схема.

Тази сутрин Петър Славов обясни пред Би Ти Ви с пример как изглежда продажбата на "обособени части" от активите на дадено дружество от забранителния списък за приватизация. Примерът бе следният - давате колата си на приятел да я ползва с изрична писмена забрана, че няма право да я продава. Отивате да си я вземете след известно време и установявате, че е продал "обособени части" - например гумите и двигателя.