ГЕРБ и Реформаторският блок да имат обща кандидат-президентска двойка за вота на 6 ноември - абсолютно нереалистично. Това заяви лидерът на ДСБ и все още съпредседател на парламентарната група на РБ Радан Кънев в предаването "Здравей, България" на Нова тв. 

Тъмносиният лидер припомни, че в сравнение с останалите партии от дясната коалиция първоначално позицията на ДСБ е била най-мека - за обща дясна номинация, но на незавиим кандидат с гражданска енергия, а не просто подкрепа на партиен кандидат на ГЕРБ от страна на Реформаторите на всяка цена. 

"Общ независим кандидат за президент между ГЕРБ и РБ беше възможен", каза Кънев, натърствайки на "беше" заради позициите на партията на Бойко Борисов - "Не може да обявяваш слоган, да не си казваш кандидата, но да казваш "Да работим заедно".

По думите му управляващите се държат "малоумно", тъй като в момента имат обявен слоган за президентския вот, който е мажоритарен вот, но нямат обявен претендент за поста.

Кънев обясни, че държавният глава не е кмет, както явно си представяли в ГЕРБ, той "не прави чешмички, шадраванчета и шосета, а налага вето над закони".

"Всеки ден се приемат лобистки и калпави закони", обясни Кънев и добави по отношение на предстоящия вот: "Гражданите търсят и очакват коректив, а не слугинаж на властта. Трябва президент, който може да казва "не"" 

На въпрос дали партиите в РБ ще успеят да се разберат за общ кандидат все пак, Кънев обясни, че от миналата седмица насам е по-скоро оптимист, но "не си късам ризата по темата". Лидерът на ДСБ припозна трима от петимата претенденти като равностойни -  тези на Трайчо Трайков, Гроздан Караджов и проф. Велислав Минеков. Кънев припомни обаче, че скулпторът, номиниран от ДБГ за държавен глава, е поставил условие на партиите от РБ да се разграничат от ГЕРБ. Именно коалицията с Бойко Борисов бе причината той да напусне и Изпълнителния съвет на РБ преди две години. 

"Боя се, че това ще направи подкрепата за него невъзможна. Но ние от ДСБ приехме това условие и сме готови да разговаряме с него", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ остро разкритикува властта и по отношение на външната политика, наричайки я "политика на навеждане" и към Турция, и към Русия. По думите му не може България да се поддава на едностранен натиск, както се е случило със случая с предаването на бизнесмена Бююк на режима на Реджеп Ердоган в нарушение на законите. На въпрос как той би постъпил, ако беше на мястото на премиера, Кънев отвърна, че от него не може да се очаква "да нарушава законите на страната", както е станало в случая.