Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост", заяви днес пред бТВ шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, каза той.

И допълни, че няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове. Става дума за стара дървесина, която е на 150 години.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово.

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви главен комисар Николов.

 
През почивните дни четири от петте склада от Тютюневия град в града под тепетата изгоряха отвътре, петият бе спасен от огнеборците. Последва вълна от протести в Пловдив, които ще продължат и днес - граждани се събират пред общината.

По-рано темата коментира пред Нова телевизия  зам.-министърката на културата Бони Петрунова.

"А вие мислите ли, че щяха да палят паметници на културата, ако поне малко не ги спирахме?"

С тези думи тя се обърна към партньора на Ани Цолова в сутрешния блок на Нова тв тази сутрин - журналиста Владо Береану. Той я попита дали изобщо Министерството на културата прави нещо и има ли правомощия да опазва паметници на културата. 

Прокуратурата в Пловдив вече започна проверка по палежа на складовете, днес специалисти от Министерството на културата ще са ня място за проверка, а в общината се свиква среща по темата. Очаква се проверка на документацията кои са собствениците на сградите.

Зам.-министър Петрунова обясни, че според нея основният проблем е, че много културни паметници у нас са частна собственост - реституирани, препродавани. По думите й обаче все пак в Закона за културното наследство позволява на държавата са глоби собствениците многократно за увреждане на паметници, макар че еднократната глоба е максимум 30 000 лв. По-важното е, че може въпросните собственици да бъдат задържени да възстановят напълно фасадата на сградите в автентичния им вид. И това се очаква да е следващата стъпка. По думите й в случая с тютюневите складове в Пловдив е, че ценност по документи са именно фасадите.

 

Коментари

mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Как звучи само - пожарникар

Как звучи само - пожарникар номер едно - бе клуба та това е Тиквуциян - този най-много да е номер две
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Всичко е наред

Новият проект за мол, хотел и бизнес куличка е готов и финансирането е осигурено.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Да се обзаложим че дори

Да се обзаложим че дори глобата няма да платят-обжалване и т.н.,та да възстановят фасадите. Само за наем на скеле ще са нужни десетки хиляди. За качественна реставрация-милиони! Трябват и Европейски майстори, например от Прага. Трябва и закон като този: ЗАКОНЪ за изтребление на разбойниците Утвърденъ съ Указъ № 721 отъ 7.12.1922 г., обн., ДВ, бр. 205 от 12.12.1922 г. Чл. 1. Разбойникъ се счита онзи, който по навикъ или занаятъ самъ или съ други лица извършва грабежъ, насилие или убийство съ цель за ограбване.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Прост въпрос за тоя "законъ"

Къде има извършено "грабеж, насилие или убийство с цел ограбване" в казуса с тютюневите складове? Тук има само нарушаване на някакъв регламент за паметник на културата, ако за това почнем да изтребваме хора, далеч ще стигнем. Всъщност, ти едва ли знаеш, бидейки неграмотно реформаторско или патриотично костококо, че законът на Стамболийски не е първият закон за изтребление на разбойниците. Първият закон със същото име е на един от най-големите корупционери и душмани на българската демокрация, Стефан Стамболов, от 1887. И двата закона се отличават с едно - те не преследват едрата риба, а дребните нарушители, нарочени за "разбойници" по време на икономическите кризи, раздухани от мизерията, която пък на свой ред е резултат от войните и кражбите на малката шайка политици от бюджета на бедната държава. Добре позната мила, родна картинка, нали?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.