"Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост", заяви днес пред бТВ шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, каза той.

И допълни, че няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове. Става дума за стара дървесина, която е на 150 години.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово.

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви главен комисар Николов.

 
През почивните дни четири от петте склада от Тютюневия град в града под тепетата изгоряха отвътре, петият бе спасен от огнеборците. Последва вълна от протести в Пловдив, които ще продължат и днес - граждани се събират пред общината.

По-рано темата коментира пред Нова телевизия  зам.-министърката на културата Бони Петрунова.

"А вие мислите ли, че щяха да палят паметници на културата, ако поне малко не ги спирахме?"

С тези думи тя се обърна към партньора на Ани Цолова в сутрешния блок на Нова тв тази сутрин - журналиста Владо Береану. Той я попита дали изобщо Министерството на културата прави нещо и има ли правомощия да опазва паметници на културата. 

Прокуратурата в Пловдив вече започна проверка по палежа на складовете, днес специалисти от Министерството на културата ще са ня място за проверка, а в общината се свиква среща по темата. Очаква се проверка на документацията кои са собствениците на сградите.

Зам.-министър Петрунова обясни, че според нея основният проблем е, че много културни паметници у нас са частна собственост - реституирани, препродавани. По думите й обаче все пак в Закона за културното наследство позволява на държавата са глоби собствениците многократно за увреждане на паметници, макар че еднократната глоба е максимум 30 000 лв. По-важното е, че може въпросните собственици да бъдат задържени да възстановят напълно фасадата на сградите в автентичния им вид. И това се очаква да е следващата стъпка. По думите й в случая с тютюневите складове в Пловдив е, че ценност по документи са именно фасадите.