Страхотна приятна изненада: България има втория си медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. При това е сребърен и в леката атлетика - Мирела Демирева го спечели в скока на височина.

Мирела записа 197 см, като изравни най-доброто си постижение. Шампионка стана испанката Рут Бейтия, която постигна същия резултат, но имаше чисти серии във всичките си опити от 188 до 197 см. Мирела допусна само една грешка - на 188 см, където се справи от втория опит. Така тя се размина със златото - двете с 37-годишната Бейтия можеха да го разделят.

Трета остана една от най-силните в дисциплината в последните над 10 години - Бланка Влашиш (Хърватия). До финала стигнаха 17 състезателки. 197 см се оказаха пределни в Рио.

„Още ми е трудно да си събера мислите. Ужасно много исках медал, каза Демирева пред БНТ. - По едно време много се бях притеснила. Сега съм щастлива, това е толкова чакан момент. Знаех, че трябва да скоча 197 от първия опит. Знаех, че медалите ще се раздават на 2 метра. Докрай се борих за златния медал. Не допуснах нито за миг да се разконцентрирам.“

„Голяма емоция, голям стрес! Костваше ми много, но толкова обичам това, което правя, че това е нищо. На толкова много хора искам да благодаря. На семейството ми, на моя треньор, на хората, които ме вдигнаха от контузията. На федерацията, откъдето ми помагаха да стискам зъби в Холандия. Предполагам, че родителите ми са на седмото небе. Не съм се чула още с тях. Излязох за медал“, добави 26-годишната софиянка. 

Това е вторият българския медал в Рио. Бронз има Елица Янкова в женската борба. А лекоатлетите този път се преставиха на ниво - Ивет Лалова стигна финал на 200 м, а Тихомир Иванов се нареди десети в скока на височина при мъжете.

България нямаше медал в леката атлетика на най-големия спортен форум от "Сидни 2000" насам, когато Тереза Маринова стана олимпийска шампионка в тройния скок. Четири години по-рано в Атланта Стефка Костадинова триумфира във високия скок.

Леката ни атлетика записа петия си медал от игри в дицсиплината, в която световният рекорд на Стефка е още неподобрен - 209 см.

Днес в последния ден на олимпиадата играе ансамбълът в художествената гимнастика, имаме и представител в борбата.