Мирела Демирева е на финал в скока на височина на летните игри в Рио де Жанейро. Българката преодоля от първия си опит квалификационната норма от 194 см, оказала се ниска, тъй като в битката за медалите ще се впуснат 17 състезателки.

Демирева имаше трудности на 192 см, където успя от третия скок. Преди това българката беше безпогрешна. Тя записа трети български финал в Царицата на спортовете в Рио. Преди нея успяха Тихомир Иванов - на скок височина при мъжете, и Ивет Лалова на 200 м. Това е подобрение в сравнение с "Лондон 2012" - там нито един наш лекоатлет не успя да преодолее квалификациите.

Финалът на Демирева е в ранните часове на неделя, когато олимпиадата приключва.

Междувременно Георги Иванов не успя да се класира за финала на тласкането на гюле. Той записа едва 19,49 метра от втория си опит и остана много далеч от най-доброто си постижение за сезона - 20,62 метра от края на юни.

Така българинът зае 25-о място от 34 участници - на цели 91 сантиметра от най-слабия резултат, осигурил място на финала. Квалификацията бе спечелена от американеца Райън Краузър с 21,59 метра.

Снощи България получи първия си медал в женската борба, но днес друга наша надежда - Тайбе Юсеин, загуби още в първия си мач от американката Елена Пирожкова със 7:10. Двубоят вървеше равностойно, като първата част завърши при 2:2, но във втората българката направи грешка и позволи на съперничката си да натрупа 8 бързи точки.

Юсеин пробва да се върне в двубоя и намали изоставането си до 7:10, но не успя да стигне до обрат. И след това нещата в категорията не се развиха в полза на Тайбе, която не стигна до репешажите и отпадна.