Турция ще пусне преждевременно 93 000 затворници, а не 38 000, както бе обявено вчера. Това заяви пред проправителствената телевизия "Хабер" министърът на правосъдието Бекир Боздаг, предаде БГНЕС.

Той обясни, че толкова поне засега са необходимите места зад решетките. Там ще бъдат пращани хора, заподозрени, разследвани, обвинени или съдени за връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен. Той е смятан за вдъхновител на неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Затворниците ще получат свобода или по-лек режим на лишаване от свобода, но не и амнистия. Такова е решението на парламента в Анкара. Преди това безпрецедентно решение празни са били само 565 места във всички затвори в страната, отбелязва в. "Джумхуриет".

„Амнистията не стои в дневния ред на кабинета и не предстои такъв акт, никой не трябва да се надява. Преди законът позволяваше излизане от затвора една година предсрочно. Сега увеличихме това на 2 години и то засяга извършилите престъпления до 1 юли 2016 г.“, заяви Боздаг.

Той обаче уточни, че законовата поправка не се отнася за онези, които след 1 юли извършват тежки престъпления - убийства, нанасяне на тежки телесни повреди при нападение и побой, изнасилвания, притежаване и търговия с наркотици, терористични актове спрямо силите за сигурност, противоконституционни действия, нарушаване на тайната и неприкосновеността на личния живот.

"В затворите има 214 000 души, които излежават присъди или са в очакване на съдебен процес. Първият етап на освобождаването включва 38 000 от тях, но те отиват на пробация. Подобна практика има в САЩ и в много други демократични правови държави. От 2005 г. до момента от този шанс се възползваха 2 милиона души“, каза още турският правосъден министър.

Той изтъкна, че пуснатите на свобода са задължени в срок от 3 дни да се явят в полицейските дирекции по места, където ще им бъде изготвен анализ на риска и ще бъдат насочени към образователните и социалните програми. Оценените като рискови ще получат електронни гривни за проследяване. Ако по време на пробацията някой извърши престъпление, веднага ще бъде връщан в затвора при тежък режим.

Медиите отбелязват, че поправката в закона дава шанс и на „кръстника“ на мафията Алатин Чакъджъ да излезе безпроблемно на свобода. В. “Хюриет“ пише, че на двегодишна пробация отиват извършители на квалифицирани кражби и грабежи, наркопласьори и разпространители на стимуланти, а в затвор от открит тип за 3 години – осъдени за сексуално насилие, сексуална злоупотреба с деца, предумишлено убийство на съпруг или съпруга, умишлени изтезания у дома.

Същевременно арестите в цяла Турция продължават ударно и днес.

Този път мишена са мениджъри и акционери в големите холдинги. Само в Истанбул бяха задържани под стража 187 лидери в бизнеса. Съдът постанови конфискация на цялото им имущество. Арестуваните са обвинени в участие в терористична групировка.