43-ма журналисти в Турция са били арестувани във връзка с разследването на неуспешния опит за преврат от 15 юли, пише в. "Хюриет".

Броят на издадените заповеди за арест срещу хората в бранша вече е над 100.

42-ма от задържаните журналисти са от обществената телевизия ТРТ. Те били арестувани на 11 август, но имената и длъжностите им не се съобщават. Смята се, че сред тях има и известни водещи. Преди тях е бил арестуван Айсенур Парълдак от несъществуващия вече вестник "Заман".

Същевременно Турция издаде и забрана за пътуване на служители на медии. На 11 август Генералната дирекция за медиите към министър-председателя съобщи, че журналистите, които имат задграничен паспорт, трябва да получат разрешение от дирекцията, преди да пътуват в чужбина.

По официални данни 74 562 паспорта са били обявени за невалидни в рамките на разследването на опита за преврат. На близо 200 журналисти им е забранено да влизат в турския парламент.

Днес турската полиция нахлу в сградата на Съдебната палата в Истанбул в рамките на разследването срещу движението "Хизмет" на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Извършени бяха обиски в стаите на служителите. Властите в Анкара обвиняват гюлен, че е вдъхновител на метежа.

Има издадени заповеди за арест на 173-ма съдебни служители. Полицията е блокирала входовете на сградата.

Силите на реда обискираха още две съдилища в града.