Турските власти приеха поправки в законодателството, според които близо 38 000 затворници ще бъдат пуснати на свобода. Това съобщи в сряда министърът на правосъдието на страната Бекир Боздаг, пише "Индипендънт". 

В своя профил в туитър Боздаг твърди, че тази мярка не е амнистия и се отнася само за лица, осъдени за престъпления до 1 юли 2016 година.

На освобождаване няма да могат да разчитат затворниците, излежаващи присъди за извършено предумишлено убийство, производство и търговия с наркотици, престъпления срещу сигурността на държавата и конституционния строй на страната, разгласяване на държавна тайна и закононарушения, попадащи под ударите на закона за борба с тероризма. 

Според декрета на предсрочно освобождаване ще подлежат осъдени, на които им остават по-малко от две години от излежаването на присъдата.

Вероятно Турция разчиства затворите, за да направи място за арестуваните хора по обвинение, че са участвали в неуспешния опит за преврат от 15 юли, предполага "Индипендънт". 

Правителството в Анкара обяви, че зад преврата стои Фетхуллах Гюлен и ръководеното от него движение. Властите започнаха масова чистка и арести в армията, полицията, сред съдиите, държавните служители. Над 26 хил. души са задържани досега, сред тях 43-ма журналисти. Над 130 медии бяха затворени.

С два указа, обнародвани днес, се уволняват 2360 полицейски, 100 военни служители, както и 196 души от телекомуникационния регулатор, съобщи Ройтерс. Уволнените имали връзки с превратаджиите, е обяснението на властите. Указите са публикувани в Държавен вестник и са част от мерките на извънредното положение. Според друго решение президентът вече ще посочва началника на въоръжените сили.