"При експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане". Това коментира в четвъртък правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред "Медиапул" по повод действията на МВР.

По думите му правителството е отправило ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение. Той прогнозира, че ще има тежки последици за имиджа на страната ни, която, освен липсата на законност, е демонстрирала и пълна липса на морал.

"Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото, за да се постави в услуга на един диктаторски режим. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от "патриоти", се поставиха в услуга на един диктаторски режим за сметка на ценностите на демокрацията, за сметка на правата на човека, гарантирани от българската конституция", каза Екимджиев.

Правим каквото ни харесва

"Правителството направи това, което му харесва и му се струва изгодно. Вероятно става дума за някакъв пазарлък с Ердоган, вероятно е имало заплаха нещо да се случи с бежанците. Ние не знаем. Но вижте как постъпи американският президент Барак Обама по искането за екстрадицията на Гюлен. Той каза: "Да, съжаляваме за опита за преврат в Турция, съчувстваме и подкрепяме демократично избраното правителство, но ние сме правова държава и не можем да изпълняваме искания, които не са подкрепени от доказателства". При нас стана обратното", коментира адвокатът.

Според него при експулсирането на Бююк България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.

"Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание", обясни Екимджиев. Той напомни, че турският президент Реджеп Ердоган многократно е декларирал намерения да приеме възстановяване на смъртното наказание в страната.

"Едновременно с това видяхме саморазправата с привърженици на Гюлен, обвинени от Ердоган като извършители на опита за преврат. В тази ситуация е очевидно, че няма как Турция да даде гаранции, че няма да подложи Бююк на нечовешко и унизително отношение. Да не говорим за рисковете той да бъде обект на несправедлив съдебен процес, защото Ердоган се саморазправи и с близо 2/3 от магистратите от Турция. Почти със сигурност Бююк ще стане жертва на несправедлив съдебен процес от един изплашен до смърт съд или такъв, който е назначен от управляващата партия", каза Екмджиев.

ОПГ

"От тази гледна точка действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането", коментира адвокатът.

Той напомни, че преди няколко месеца българският съд категорично е отхвърлил искането за екстрадицията на Бююк в Турция поради липса на доказателства за извършени престъпления.

"В мотивите на съда е написано, че по същество се иска той да бъде съден за политическите си убеждения. Смехотворни са твърденията, че всички процедури по експулсирането са спазени, защото заповедта за извеждането му от страната подлежи на обжалване. България беше длъжна да осигури на Бююк ефективна възможност да обжалва тази заповед. Това е според чл. 5 параграф 4 от Конвенцията за защита правата на човека - допълни Екимджиев. - Чрез експулсирането му в Турция случаят на практика е предрешен и тази "ефективна възможност" е отнета, което е нарушение на практиката на съда в Страсбург.

Адв. Екимджиев напомни за делото "Ал Нашиф срещу България", по което България е осъдена от съда в Страсбург за подобно светкавично експулсиране, което нарушава права и излага даден човек на опасност.