Перспективата за нормализация на отношенията между Русия и Турция и набиращите сила слухове за възраждане на „Турски поток“ накараха управляващите кръгове в България да се притеснят. Българският премиер Бойко Борисов даже реши лично да звънне на руския президент Владимир Путин.

След видимото охлаждане на отношенията между двете страни, заради отказа на Кремъл от „Южен поток“ и разразилата се през зимата на тази година дипломатическа война между Москва и София – това е сериозна стъпка, свидетелстваща за сложната вътрешнополитическа обстановка в България.

Дълго време в България не стихват дискусиите за националните енергийни проекти. С особена сила те избухнаха след юнското решение на международния арбитраж за това, че София е длъжна да плати на „Атомстройекспорт“ - дъщерната фирма на „Росатом“, над 600 млн. евро за отказа от строителството на атомната електроцентрала „Белене“.

Привържениците на евроинтеграцията в правителството и парламента приветстваха присъдата, смятайки, че най-после е сложена точка на проточилилия се социалистически строителен проект, превърнал се след възобновяването му в наши дни, в причина за многобройни корупционни злоупотреби. Още повече, твърдяха те, глобата е два пъти по-малка от поисканата от руската страна. А за да се успокои още повече общественото мнение, бе предложена идея за продажбата на вече закупените реактори на Иран или Индия.

На свой ред опозицията, чиято основна сила е Българската социалистическа партия (БСП), обвини кабинета в предателство на националните интереси. По мнението на социалистите твърде стриктното следване на препоръките на Евросъюза е довело до пропадането на газопровода „Южен поток“ и нефтопровода „Бургас-Александруполис“, а съдебното решение за „Белене“ е нанесло финансова вреда на бюджета.

Въобще, както смятат опозиционните русофили, премиерът Борисов провежда твърд антируски курс по указание на Вашингтон и Брюксел. В допълнение, без да отчита последствията, София твърде послушно изпълнява плановете на НАТО за милитаризация на Черноморския басейн.

Подобни критики са обичайна практика в парламентарните дебати, откакто БСП загуби борбата за власт на изборите през 2014 г. Но този път спорът излиза далеч извън стените на парламента, доколкото през есента в България предстоят президентски избори.

Настоящият държавен глава Росен Плевнелиев – проевропейски политик, не веднъж остро критикувал Москва заради Крим и Източна Украйна, доброволно отказа да се кандидатира за втори мандат. Социалистите видяха в тази ситуация реална възможност да прокарат свой кандидат за президент – длъжност, която макар и представителна, съвместява поста на върховен главнокомандващ на въоръжените сили и даваща чрез правото на вето контрол върху външната и вътрешната политика.

Шансовете на лявата опозиция увеличиха неприятностите за правителството. Иран отказа да купи предназначените за „Белене“ реактори, технически невъзможно се оказа и те да бъдат използвани за новия блок на АЕЦ „Козлодуй“, за чието изграждане до момента няма постигната договореност с американската Westinghouse Electric Company заради невъзможността да бъде намерен инвеститор за сделката.

В полза на БСП и тяхната промосковска риторика играе и това, че според допитванията повече от половината население на България, основно хората от по-старото поколение, както и преди са благоразположени към Русия, а нивото на доверие към действащата изпълнителна власт през май тази година падна до рекордно ниските 25 процента.

Но премиерът Борисов, стараейки се да лиши опозицията от основните й аргументи, внесе оперативни корекции във взаимоотношенията с Москва. От официалните речи и изявления на някои особено проевропейски настроени министри изчезна критиката по адрес на Русия, в Петербургския международен икономически форум участваха двама водещи представители на правителството – министрите на икономиката и земеделието. А малко след това се състоя и първото заседание на съвместната Българо-руска комисия за сътрудничество в областта на селското стопанство.

По повод разширяването на присъствието на НАТО в Черно море правителственият шеф, присмивайки се на предложението на Румъния за съвместна флотилия, заяви, че той лично би предпочел да вижда край българските брегове само платната на яхти.

И ето – позвъняване в Кремъл. Това събитие наистина бе предшествано от писмо на българското правителство до Брюксел с молба към Еврокомисията да изрази позицията си по всички бивши и настоящи национални енергийни проекти: „Южен поток“, нефтопровода „Бургас-Алексндруполис“, газоразпределителния център „Балкан“, който България иска да построи, както и, разбира се, по въпросите за развитие на ядрената енергетика.

Отговорът, подписан от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, не съдържаше никакви нови оценки и препоръки, но потвърждавайки правото на страната самостоятелно да определя енергийната си политика, я задължава да взима всички решения в съответствие с действащите европейски закони и след съгласуване с чиновниците на Еврокомисията.

Т.е. от Брюксел не постъпиха принципни възражения срещу строителството на АЕЦ „Белене“, ако то е ОК за Европейската общност за атомна енергия.

И още. В писмото си Борисов постави въпроса за възможността за преминаване на руски газ през все още не построената газоразпределителна станция. Без да изключва тази възможност, Юнкер подчертава, че всички въпроси за газовия хъб „Балкан“ ще бъдат обсъдени на конференция с потенциалните инвеститори през септември във Варна.

По този начин бе спазена и европейската субординация и се състоя разговор с Путин. Макар по съдържание той да се ограничаваше до общи фрази за създаване на работни групи, Борисов получи силен коз в противоборството си с опозицията – енергийните проблеми в страната, в частност – строителството на АЕЦ „Белене“ сега, по думите му, ще се решават с помощта на Русия. А току виж се появи и надежда за реанимиране на „Южен поток“, защото готовите тръби се пазят в Бургас и Варна, както подчерта българският премиер в телефонния си разговор с руския президент.

----

* Александър Чурсин е кореспондент на "Новая газета", откъдето препечатваме коментара. Подзаглавието е на Клуб Z.