Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Телефонен разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин се състоя днес по инициатива на българската страна, съобщи сайтът на Кремъл.

Двамата лидери обсъдили актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализирането на проекти в енергийната сфера. Уговорено е активизиране на взаимодействието в рамките на Руско-българската правителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Засега няма информация от който и да е български официален източник. 

Вчера обаче правитествената пресслужба съобщи, че председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е написал писмо до Борисов, в което казва, че Брюксел работи по концепцията за газов хъб "Балкан", който "да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза."

Самото писмо бе отговор на друго писмо, пратено от Борисов до Юнкер на 7 юли, в което министър-председателят е разяснявал енергийните планове на България.

За т.нар. газов хъб "Балкан" Борисов заговори след спирането на проекта "Южен поток", който не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Юнкер заявява, че с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани инвеститори по проекта във Варна на 5-6 септември тази година. Според председателя на ЕК това давало възможност на Брюксел да"поднови подкрепата си за този проект".

Връзката между двете бе потвърдена и от официалното съобщение на българския Министерски съвет. Любопитно е, че то дойде около 2 часа и половина след това на Кремъл, което е от 14.15 ч българско време. В 16.48 ч. на пощите на журналистите дойде съобщението:

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни. Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан”, „Южен поток“, „Бургас-Александруполис”, ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Бойко Борисов и Владимир Путин изразиха задоволство от обсъжданията и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Министър-председателят и президентът обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Троен шлем за комунистите!

Троен шлем за комунистите!
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

ИПОН

Интересно, защо Валю Нафтатъ винаги печели при игра на белот със Слънцето? Да не би с някакви вълни да хипнотизира белотаджията отсреща, или Путкин му изпраща папки с компромати?
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

тъй тъй...

Мъчи се да падне от два стола момчето, а може би се надява и да паднат някои от аргументите на БСП в президентската надпревара - знам ли... :)
void void's picture
void void
void

Боко, Боко...

Боко, Боко...
 's picture

Charley

Разказва се историята за едно

Разказва се историята за едно семейство, което си взело за домашен любимец едно малко прасе. Изкъпали го, сложили му панделка, напръскали го с парфюм и прасето заживяло в къщата, но един ден някой забравил да затвори врата, прасето излезнало и се овъргаляло в първата локва. Нашата българска работа малко ми прилича на това прасе. Отървахме се от поробителите си, приеха ни в "къщата" и в мига в който вратата се отвори, пак тичаме при руснаците, в гьола.
 's picture

Petyo9

"Борисов: Путин има право да кастри България"

Какво визира Борисов - недоумявам? Ако е това, че България също прилага санкциите - тук няма нищо нередно. България изпълнява колективно решение на ЕС за да принуди този побъркан диктатор да влезе отново в релсите на международното право. За това Путин има право да кастри себе си заради ексцентричното си хрумване в 21-ви век да завладее чужда държава. Ако е заради изказванията на наши политици, интелектуалци или Президентът Плевнелиев в тази посока - защо трябва Путин да злобее срещу България? Тези хора застават зад фундаменталните ценности на международното право и просто наричат нещата с истинските им имена. Г-н Борисов, от какви комплекси страдате и на кого всъщност служите? На българският народ или на Господаря Путин?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.