Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е написал писмо до премиера Бойко Борисов, в което казва, че Брюксел работи по концепцията за газов хъб "Балкан", който "да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза." Това става ясно от самото писмо, разпространено от правителствената информационна служба. То е в отговор на друго писмо, пратено от Борисов до Юнкер на 7 юли, в което министър-председателят е разяснявал енергийните планове на България.

За т.нар. газов хъб "Балкан" Борисов заговори след спирането на проекта "Южен поток", който не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Юнкер заявява, че с помощта на Еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани инвеститори по проекта във Варна на 5-6 септември тази година. Според председателя на ЕК това давало възможност на Брюксел да "поднови подкрепата си за този проект".

В писмото се припомня, че ЕК отдава "най-висока важност на насърчаване на модернизацията на и инвестициите в енергетиката в страните от Югоизточна Европа и в частност България", разказват се и различни инициативи по темата от 2015 г. насам.

Юнкер заявява, че работната група на високо равнище за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа (Групата CESEC) ще заседава в Будапеща на 8-9 септември 2016 г. и ще отбележи конкретния напредък в редица ключови инфраструктурни проекти, включително интерконекторите на България с Румъния, Сърбия и Гърция, "за които разчитаме на постоянната пълна подкрепа на България". Страната ни е похвалена и за стъпките за осигуряване на втечнен природен газ от Гърция.

От кореспонденцията между Борисов и Юнкер се разбира още, че ако България реши да увеличи ядрените си енергийни мощности, трябва да уведоми ЕК за подобен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом. Това обаче не значи, че Брюксел се намесва в решенията на страната как да определя енергийния си микс.

Вижте писмото в оригинал:

 

Коментари

Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Изтърпяхме и ще търпим още унижения и ГЛУПАВИ заповеди от ЕС докато не стане хъбът! Няма начин, не сме сила като държаите от централна Европа или Турция, но важното е да се случи!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.