Българският премиер Бойко Борисов се надява на скорошна отмяна на санкциите срещу Русия, предаде ТАСС.

Това заяви самият той в ексклузивно интервю пред зам. генералния директор на агенцията Михаил Гусман.

"Днес е времето на санкциите. От една страна, са наложени санкции срещу Русия, от друга, са въведени контрасанкции на Руската федерация срещу ЕС. От тази ситуация губят всички. Санкциите не могат да дадат нищо добро на икономиката на нито една от държавите", отбелязва Борисов.

По неговото признание България като лоялен член на НАТО и ЕС е подкрепила санкциите, но губи от тях много.

"Значителна част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова търпим големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен изнервя и московското ръководство. Съвсем не е случайно, че президентът Путин твърде остро се изказа по отношение на България. Убеден съм, че той е имал основания за това. В крайна сметка станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, а още по-малко да сме целели това, отношенията между България и Русия за станат хладни. Моля се на Господ големите началници (лидерите на ЕС и САЩ - бележка на ТАСС) по-бързо да се разберат помежду си и санкциите да бъдат отменени", заявява Борисов.

България прави всичко възможно да възстанови нормалните отношения с Русия, допълва премиерът.

"Опитваме се да направим максимално възможното за в ъзстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от чието разрушаване търпим загуби", казва той.

По думите му между двете държави има две нива на взаимоотношения - исторически, неподдаващи се на външно влиения, и политически, които зависят от конюнктурата на днешния ден.

"Не зависят от политиците историческите връзки, отношенията на дружба и чувството на признателност на бълтгарския народ към руския народ, които идат от Освободителната война", подчертава Борисов. Той има предвид Руско-турската война от 187701878 г., уточнява ТАСС.

"Ние сме православни християни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки. Що се отнася до политическите отношения, те се променят във връзка с глобалните промени", заявява българският министър-председател.

"Преди 25 години бяхме в един Съюз за икономическа взаимопомощ (става дума за Съвета за икономическа взаимопомощ, или СИВ - б .р.), във Варшавския договор, а сега сме на южния фланг на НАТО. За няколко десетилетия се случиха съществени промени и сега сме в Евросъюза. Бълтария е и член на НАТО и на наша територия провеждаме военни учения с партньорите от алианса. Всичко това, разбира се, влияе на двустранните отношения", продължава Борисов.

"Надявам се обаче на нормализиране на ситуацията в отношенията. Напоследък в Москва бе нашият министър на икономиката божидар Лукарски. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова участваха в работата на Санкт-Петербургския икономически форум", изтъква премиерът.

Той смята за перспективно развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, търговията и селското стопанство, където има голям нереализиран потенциал.