Премиерът Бойко Борисов изпрати писма до петима свои колеги с призив да подкрепят българския кандидат Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН, съобщиха от Министерския съвет.

Посланието е до министър-председателите Тереза Мей на Великобритания, Мариано Рахой на Испания, Шиндзо Абе на Япония,  Наджиб Разак на Малайзия и Джон Кий на Нова Зеландия.

ГУТЕРЕШ ВОДИ КЛАСИРАНЕТО ЗА ШЕФ НА ООН. ИРИНА БОКОВА ДЕЛИ ТРЕТОТО МЯСТО

„Обръщам се към Вас за подкрепа на страните ви, в качеството ви на членки на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН). Това не само би дало израз на приятелството между нашите страни, но също така би могло да спомогне за допълнителното засилване и задълбочаване на отношенията ни“, пише Борисов.

Той изтъква, че избирането на следващия шеф на ООН е от първостепенно значение за всички.

„Убеден съм, че 70 години след основаването на Организацията е настъпил моментът този пост да бъде поверен на представител от Източноевропейската регионална група“, допълва българският премиер.

БОКОВА: ВАЖНО Е НАЧЕЛО НА ООН ДА Е ХЕМ ЖЕНА, ХЕМ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Според него Бокова е една от най-силните кандидатури в системата на ООН и ще допринесе за разработването на конкретни действия, насочени към ефективното преодоляване на неотложните предизвикателства и заплахи, както и към насърчаването на мира и сигурността.