"Човек трябва да има психически проблеми и да не е в психическо равновесие, за да зададе подобен въпрос. Подобно дивашко мислене означава нездрав разум. Може ли да убивате своите хора, да разрушите собствения си парламент? Ако направите заговор, в който са включени хиляди хора, може ли това да остане тайна? Отвратен съм, чувайки такива коментари, защото те са манипулативни, подвеждащи".

Така посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче коментира пред БНТ хипотезата, че военният преврат в Турция е инсценировка, направена от президента Реджеп Ердоган. Гьокче заяви, че превратът е бил истински и припомни, че Турция знае много добре какво е преврат. Той заяви, че властите не са знаели предварително за пуча, а вчерашното му изявление по този повод било неправилно разбрано или неправилно преведено.

Посланикът каза, че превратът е бил сериозен, но очевидно не е бил организиран от Генералния щаб на армията. В него обаче са били замесени полицейски сили и съдебната система.

"Не всичко беше разбрано и разкрито. Винаги съществува риск. Някои хора лиспват, изчезнаха. Липсва един специален ескадрон, който е бил изпратен да убие или отвлече президента. Това го чух от турската телевизия. В някои други части от въоръжените сили има хора, които липсват. Не смятам, че това ще се изрази във втори опит за преврат", каза Гьокче.

Той обаче изтъкна, че няма провал на разузнавателните служби.

"В разпитите се разплете цялата мрежа от хора, които участваха. Това е провален опит, насочен към конституционния ред в Турция. Бяха се подготвили да превземат страната. Не говорим само за група авантюристи, които носят униформи. 1/5 от тях бяха арестувани. Някои бяха пуснати. Това ще бъде дълъг процес. Предполага се, че общият брой арестувани ще е някъде към 10 000", каза още посланикът.

Той повтори тезата, че зад преврата стои ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Има ли сме и в миналото военни преврати. Не можем да се гордеем с това, ние сме демократична страна. Турският народ на 16 юли предостави модел как да бъде провален един преврат. Няма много примери в тази посока. Това беше един празник на демокрацията. Тя беше защитена с цената на загубени животи", изтъкна посланикът.

Според него съмненията, че Турция ще върне смъртното наказание са преждевременни.

"Това е като да пълниш балон с топъл въздух. Когато спре топлият въздух балонът се спихва. Ние сме в един процес, в който ни изпитват. Много хора загинаха, емоциите се повишиха, имаше разрушения. Твърде рано е да правим каквито и да било заключение по отношения на чистки, смъртни присъди, европейска интеграция".

Допълни Гьокче. И подчерта, че Турция от десетилетия е съюзник на САЩ и двете страни ще намерят начин да се разберат.