В реално време можем да видим защо в бългаската политика читави хора влизат трудно и още по-трудно се задържат. Не знам какви са плановете на Трайчо Трайков, нито какво бистрят в Гражданския съвет (към Реформаторския блок - б.р.). Щом името му се чу, обаче, моментално се почна с дивия хейт.

Хейтърите са ясни

По един или друг начин болшинството от тях имат интерес политическата среда да остава все същото токсично блато, в което виреят само готови на всичко шаячни типове и "двойници" (по Тодор Колев). Всичко това е част от пропагандната обработка, чиято цел е "населението" да бъде държано в постоянно състояние на безизходна фрустрация, на фона на която лесно да му се подхвърлят телевизионни "супер-харизматици" за спасители и може да му бъде "продадено" всичко.

Това, което се чудя, е нямаме ли интерес в предстоящата надпревара, освен палячовци, кампанийни професори и академици (по аналогия с Чеховия "Свадебный генерал"*), послушни партийни пионки без собствена воля и тв харизматици, да има и

поне един приличен човек

Човек, който всъщност има експертиза, и то първокласна, в област от стратегическо значение. Човек, който е минал през българската политическа месомелачка и е излязъл с приличие, може да бъде видян всеки ден по улиците в София и гледа хората в очите със запазено достойнство и чувство за човешка мяра.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ И ТРАЙЧО ТРАЙКОВ НОМИНИРАНИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ

Човек, който е доказал почти уникалното за българската политика качество да казва "не" на всевластния си бос, запазил е лична и морална консистенция. Човек, който не се тика винаги напред и не се кипри по коктейли с телевизионната ни шоу-аристокрация, но ако се случи да разговаряш с него, имаш редкия лукс да общуваш с умен човек.

Чудя се, нямаме ли интерес - независимо за кого планираме да гласуваме - в тази кампания да има и такъв човек?

----

Коментарът е от фейсбук профила на бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

* "Сватба с генерал" е пиеса на Антон Павлович Чехов. Изразът се използва за подставено лице.