Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Годината е далечната 1949-а. Сър Уинсън Чърчил и Консервативната партия във Великобритания са загубили изборите с края на Втората световна война, а от речта му за съветската заплаха за демократична Европа, смятана за начало на Студената война, са минали три години. Политикът е депутат в британския парламент, лидер на опозицията и представител на страната си в новосъздадената Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от 13 август 1949 г. до 26 ноември 1951 г., когато отново става министър-председател на Обединеното кралство.

Обстоятелството, че Чърчил е част от ПАСЕ в самото прохождане на организацията, за разлика от повечето му политически превъплъщения, е малко известно. Работата му в органа на Съвета на Европа (който не е институция на ЕС - б.р.), за чието създаване самият той има роля и с речта си от Цюрих от 1946 г., когато се обявява за "един вид Съединени европейски щати", и с председателството на конгрес в Хага, на който се говори за създаване на Съвет на Европа, оказа се, също не е широко популярно.

Бившият дългогодишен депутат от СДС и представител на България в ПАСЕ Лъчезар Тошев обаче си прави труда да се разрови в архивите на Парламентарната асамблея. И там открива документи, които не могат да се намерят дори в масивите на "Фондация Чърчил", посветена на делата на един от най-великите политици на 20 век. За първи път въпросните документи от ПАСЕ виждат бял свят блога на Лъчезар Тошев. 

Бюстът на Уинстън Чърчил в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Снимка toshev.blogspot.it

Архивите са от първата и втората сесия на ПАСЕ, съответно през 1949 и 1950 г. - първите години на създаването й.

Каква е първата работа на Чърчил в ПАСЕ?

 

Лидерът на консервативната опозиция във Великобритания по онова време е един от представителите в ПАСЕ, които подписват решението на асаблеята да остави празни места в заседателната си зала за членовете от онези европейски страни, които към момента не могат да участват.

Причината за подобно решение е спуснатата вече Желязна завеса, която оставя половин Европа под влиянието на Съветския съюз след Втората световна война. Местата се запълват чак след разпада на Източния блок в началото на 90-те години.

ПАСЕ се събира на поредната си сесия през август 1950 г. 

Обща европейска армия

На втората си сесия от създаването си парламентарната асамблея се занимава основно с нова идея на Чърчил, която днес педиодично изниква в главата на някой представител на Европейския съюз, но така и не се реализира на практика.

На 11 август 1950 г. британският консерватор внася в ПАСЕ предложението за създаване на обща европейска армия.

Факсимиле от предложението на Чърчил за създаване на обща европейска армия. Източник toshev.blogspot.it


Ето какво пише в документа от далечната 1950 г., подготвен от Чърчил:

Асамблеята, за да изрази своята преданост към поддържането на мира и решимостта си да подкрепя действията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации за защита на мирното население срещу агресия, призовава за незабавното създаване на единна европейска армия, която да е под европейски демократичен контрол и да действа в пълно сътрудничество със САЩ и Канада.

Решението на ПАСЕ е взето след дебати и асамблеята препоръчва на Съвета на министрите да продължи със стъпките по раждането на обща Европейска армия.

Съветът на министрите на Съвета на Европа одобрява решението на ПАСЕ на свое заседание през 1951 г. Приема и резолюция по темата в подкрепа на идеята на Чърчил, одобрена и от колегите му.

Факсимиле от заседанието на Съвета на министрите от 1951 г., на което се приема препоръката на ПАСЕ за създаване на обща европейска армия. Източник toshev.blogspot.it

Документите, намерени от Лъчезар Тошев, съдържат и дебатите в ПАСЕ по предложението на Уинстън Чърчил за създаване на обща европейска армия.

Въпреки препоръките отпреди 66 години на Съвета на Европа, до ден днешен решение за създаване на обща европейска армия няма. През 50-те години една от страните, които отхвърлят на национално ниво подобна идея е Франция. През 2012 г. 11 от общо 27 от външните министри на ЕС отново искат обща европейска армия. Подписват се Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия и Франция. Няма подпис от Великобритания. Преди година и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заговори за същото... Дали някога идеята, която е вече на 66 години, ще се реализира - предстои да видим.

Ключови думи

Коментари

socialen

За да замажат някакви Брекзит, неолибералите и евроатлантиците се нахвърлиха отново в/у Русия.

socialisti4eski

Социален в коя точно лудница те държат , пич ....?

Фатмак

Чърчил цял живот е искал да накара Великобритания да се бие с някого и така и не е успял - избирателят го изхвърля от власт като мръсно коте на първите избори след победата на СССР над нацистка Германия.

general

Наистина си фатмак

Вълко

Добър ден. Откога повтарям, че Камерън-Фараж са по-слабо копие на Чембърлейн-Деладие. Достатъчно е да отвориш учебника по история и като четеш за Чърчил все едно четеш днес за Меркел(разбира се без английското красноречие). Просто Камерън, но и Льо Пен не разбират достатъчно добре Чърчил и правят фрапантната грешка да го имитират, като реално пресъздават самоубийствената спирала на английско-френския съюз от мюнхенското споразумение 1938 година(и 100 годишния мир). Късметът на Европа е невероятната Ангела Меркел, без нея(каква ирония на името), Европа щеше да гори във война. По-интересното е че тя е копие 1 към 1 на Уинстън Чърчил от ВСВ като политика(вероятно напълно несъзнателно). Разбира се, тя е още далече от разбирането за Единна армия, Желязна завеса и тн, това вече е апогея на Чърчил, когато подготвя и фактическата победа след 40 години над СССР.

независим

Русия откакто я има,само за мир говори и се набутва я в революция,я във война,я анексира чужди територии.Големи борци за мир се извъдиха.

„Лидерът на консервативната опозиция във Великобритания по онова време е един от представителите в ПАСЕ, които подписват решението на асаблеята да остави празни места в заседателната си зала за членовете от онези европейски страни, които към момента не могат да участват. Причината за подобно решение е спуснатата вече Желязна завеса, която оставя половин Европа под влиянието на Съветския съюз след Втората световна война. Местата се запълват чак след разпада на Източния блок в началото на 90-те години.“ Е нали точно Чърчил и Сталин си поделиха Източна Европа на Срещата с процентите: 25% британско влияние в България, 75% съветско влияние. В Гърция беше обратно, 75% британско влияние, 25% съветско влияние? Мисля, че в този случай Чърчил е бил доста лицемерен, макар че го считам за много способен и начетен политик, какъвто надали ще видим скоро.

THE REFORMIST

Идеята е много добра. Такава армия с централно командване, може да отговаря за сигурността на всички европейски страни. Трябва обаче фундаментално да се реши въпросът с федерализацията на Европа: идеята да образуваме Съединени европейски щати е добра, но въпросът е какви СЕЩ? Коя идеология ще залегне в основата им? Ако е сегашната: за един бюрократичен Брюксел, забравете. Такава държава ще се разпадне. Бюрокрациите винаги съсипват идеите. Ако, обаче, се прокара линия, която определя кое е правомощие на федерацията и кое не е. Например, общата отбрана има резон да е в правомощията на тази нова федерация, наречена СЕЩ. Проблемът в Европа е географски. Поради силно насечения терен се образуват много народи, от тях нации, а в тях и различни етнически групи. Проблемът е със самоопределението. На нас ни трябва спойка. Народите никога няма да изоставят идентичността си, защото те имат твърде дълга история и значение поотделно, за да забравят какви са били и да кажат, от днес сме европейци само. Значи е по-добре да се върви към конфедерация, по модела на Швейцария. Швейцария е примерът за пътя, който ЕС трябва да следва. Французи, немци и италианци живеят в мир и благоденствие, докато националните държави на техните събратя влизаха в братоубийствени войни грубо от 1789 до 1944 г. Националните държави в Европа могат да играят ролята на кантони. Но големите европейски държави трябва да решат още един въпрос: искат ли да бъдат империи, или не. Ако искат, конфедерация е невъзможна, но ако изоставят империализма си, тогава конфедерация е възможна. Впрочем, можем да заменим техните империализми с един общ европейски. И не слушайте левите, империализмът е здравословен, защото иначе ставаш една беззъба кукла барби, каквато е сега ЕС.

Марги Драганова

Когато се появи името на Лъчезат Тошев, е ясно, че става дума за нещо серизно, доказано ,истинско и съществено. Той беше един от най интелигентните представители на СДС, като вицепрезидент на ПАСЕ, успява да прокра решение на Българският парламент Решение .. О С Ъ Ж Д А К О М У Н И С Т И Ч Е С К И Я Т С Т Р О Й ЗА ПРЕСТЪПЕН. Днес ГЕРБ внася негов законопроект.Според Тошев, най голямата вина, за да не се приеме закона за Лустрацията, носи Иван Костов. Благодарение на него, служители и ръководители на ДС не могат да бъдат пращани като представители на България в чужбина. Говори 4 чужди езици, специалист по мулеколярна биология ,почетен член на ПАСЕ.еДНА ОТ ГОЛЯМИТЕ ГРЕШКИ НА СДС Е, ЧЕ НЕ ИЗРА ЗА ЛИДЕР ЛЪЧЕЗАТ ТОШЕВ, а Иван Костов . ГЕРБ внся негов законопроект в парламента.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.