Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Часове след решението на Великобритания да напусне ЕС, политологът Иван Кръстев коментира темата в ефира на телевизия Би Ай Ти.

 

Решението на Великобритания да се отдели от Европейския съюз изненада мнозина политици, но изненадан ли е и Иван Кръстев, политолог?

Мисля, че всички сме изненадани, тъй като до голяма степен това какво мислим, се определяше от факта, какви бяха данните, които идваха от социологическите агенции във Великобритания. Но ако има нещо, което не ме изненадва, то е фактът, че процесът, за който говорим, процесът на криза на европейската интеграция, беше нещо, което беше видно и преди гласуването във Великобритания.

Европейските лидери призовават към консолидация. Възможно ли е това за Европа или по-скоро референдумът във Великобритания показва обратното.

Иван Кръстев: Това ще бъде изключително труден процес, тъй като реалната заплаха, големият риск към Европейският съюз е да се случи нещо, което обикновено наричаме ранна банка. Когато изведнъж хората в паника от това, че нещо страшно става, започват да теглят депозитите си и тогава няма банка, която да може да удържи на такава атака. По същия начин мнозина в момента са в паника и си задават въпроса, какво става с Европейския съюз? И започват да се държат по начин, по който правят Европейският съюз по-слаб.

Така че предполагам, че основното, което европейските лидери ще се опитат да направят, е първо да покажат на всички, колко висока е цената на излизането. От тази гледна точка Европейският съюз няма да направи нищо, за да бъде по-леко на англичаните в този момент. До голяма степен европейската стратегия ще бъде доста сходна с тази след гръцкия референдум. Показвайки, че "да, вие може да гласувате, както искате, но сега трябва да бъдете готови да живеете с последствията на вашия вот".

Господин Кръстев, Европейският съюз като че ли влезе в нова криза. От 2008 - 2009 г. се изправи с икономическата криза, последва криза с Гърция, след това кризата в Украйна, последва бежанска криза. Сега отново изпадна в момент, в който трябва да се взимат трудни решения. Наистина ли може да се говори за това, че Европейският съюз не се справя с взимането на важни решения?

Вижте, интеграцията, както и дисинтеграцията се случват първо във въображението на хората. Големият ефект от това, което стана във Великобритания, е именно, че той накара много хора, които въобще не са мислили по проблемите на Европейския съюз и са приемали Европейския съюз като даденост, започват да си задават въпроса "Има ли бъдеще Европейският проект? Как изглежда това бъдеще?"

В този смисъл следващите 10-15 дни ще бъдат от критично значение. Не е достатъчно европейските лидери да казват, че ще направят всичко възможно. Не е достатъчно да казват, че нищо особено не се е случило, тъй като става дума за голяма промяна. В някакъв смисъл това, което се случи във Великобритания, може да бъде сравнявано с обединенито на Германия от  90-те години. Това е рязка промяна на европейския ред. И другото, което ми се струва изключително важно, самото допускане референдумите да се превърнат в основен начин за решаване на въпросите на Европейския съюз, създаде ситуация, в която според мен Европейският съюз, според мен, не може да издържи, ако всяка от страните реши да прави референдуми. Не само за влизане и за излизане, а за каквито и да било други, засягащи общата политика проблеми.

Така че докато този проблем не бъде решен, мисля, че Европейският съюз ще живее в ситуация на много висока несигурност. А това ще изправя хората пред въпроса, не кой е следващият, който ще се присъедини, а кой е следващият, който ще излезе?

Какви ще бъдат ефектите за Източна Европа? Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков каза, че Кремъл е заинтересован да има силен Европейски съюз.

В някакъв смисъл той казва истината, тъй като икономическият ефект, негативният икономически ефект, появата на голяма несигурност на Европейските пазари, ще засегне всички. Включително и Русия. Така че независимо от факта, че навярно емоционално много хора извън Европейския съюз, навярно, се чувстват щастливи от случилото се, проблемът на англичаните започва да става и техен проблем. Вие виждате, какво се случва на пазари, които нямат нищо общо с Великобритания. Затова си мисля, че поне в първата реакция на всички ще бъде да се опитат да се преборят с паниката, която излизането на Великобритания предизвика.

Тъй като, предполагам, вие вече сте имали възможност да коментирате това, Великобритания в момента е изправена пред серия от тежки решения, които засягат вече самата страна. До каква степен Обединеното кралство ще остане обединено? Всеки референдум и всяка такава радикална промяна започва да влече след себе си други решения. Шотландците заявиха, че те са готови за втори референдум по отношение на независимостта си. Това най-вероятно ще предизвика подобна вълна в други страни... Испания... За жалост наблюдаваме един процес, който, ако не бъде овладян, би могъл в следващите 5 или 10 години много негативно, да засегне всички, които живеем на Стария континент. И което е най-лошото – Европа като цяло изведнъж да се окаже напълно маргинализирана, затънала в свои проблеми, от които никой друг не се интересува.

Какво означава това за България? По какъв начин България трябва да си промени политиката, за да не остане в периферията на Евросъюза?

Според мен основното, което трябва да се промени в България... Ние до сега непрекъснато се държим така, като че ли нещо, което не се случва на наша територия, не ни засяга. Дори, ако погледнете последните социологически проучвания, две трети от българите мислят, че Брекзитът няма отношение към България. Има. И не само заради големия брой българи, които живеят във Великобритания, защото малки страни като България ще бъдат най-големите губещи, ако процесът на европейска интеграция се обърне.

Ако трябва да бъда напълно честен, достатъчно е българите да погледнат какво се случи на някоя от централноазиатските републики на Съветския съюз след разпадането деветдесетте години, за да си представят какъв е ефектът върху перифериите, когато започне разпадане на големи интеграционни проекти. Така че, според мен, това, което България трябва да направи, е много внимателно да следи това, което не се случва у нас, това, което се случва наоколо. От тази гледна точка да се опита да бъде част от решението, а не част от проблема.

Ключови думи

Коментари

Фатмак

Съмна се във Вашингтон, от "Козяк" най-после са раздали опорните точки след цял ден чакане и "експертите" на автентичното дясно ся ще изпълзят един по един да ни осветлят с ум и ерудиция. Един сал Смилов почтено показа истинско ниво.

destilator

Фатмак се римува с ........

Развеселен

смилов е най-неприятният. забавно е да го гледаш как се гърчи.

От пасола и руската пияна свиня явно за получени новите опорни точки за фатмашките комунистически отрепки

Развеселен

според мен еврократите просто трябва да кажат, че съюзът ще остане търговски, а не федеративен и ще се успокоят нещата. Че каквото било с политическата коректност и миграцията са го направили и няма повече да натрапват измислени ценности на хората. Гледах интервю с един стар британец вчера и той каза - като се присъединихме, беше само търговски съюз, къде му е краят на цялото това нещо? Ако ЕС каже - това е, да има мир и добри търговски отношения, ще се стабилизира. Ако иска глобалистки проект за единно човечество като Слатински, хората ще се изнесат един по един, защото не желаят подобно нещо.

Към Русия ли ще се изнасяте? А дано, ама надали!

Пич,

не те знам на ква дрога си, ама не ти понася. Иди за 10-15 дни на село, изрини на кравата на хазяина, изяж няколко краставици, ако искаш наври си една и отзад и ще вденеш,че има друг паралелен свят, който ще остане, независимо дали си се гътнал от дрога или прекалено голям вибратор отзад.

старшина Кънев

Абе Фатмак, няма ли за тебе някакво вдигане по тревога със заповед да копаеш клозета на командира, вместо да плещиш глупости?

Фатмак

Не, старшина, клозетите ги копаете вие.

Югозомби

И още един много слаб текст на професионален прозападен пропагандист. Нито дума за тежките дефекти на самия Европейски съюз, които отблъснаха мнозина обикновени англичани от него. Ако ЕС беше създал ефективна и щедра система за бързо изравняване на жизнения стандарт в новите източноевропейски държави-членки, тяхното население нямаше да търси спасение от мизерията на трудовия пазар на Обединеното кралство. Нотакава система не се появи, а европейските фондове са очевидно недостатъчни за реална кохезия. Ако изравняването се беше случило, сега англичаните нямаше да усещат натиска на конкурирането с приемащи да работят и за унизително ниски заплащаня имигранти, чието иначе логично поведение на идващи от по-бедни общества прави британската работническа синдикална борба срещу работодателите за повишаване на доходите практически невъзможна. Уви, хора като Иван Кръстев, десетилетия обслужвали егоистичния западен модел на евроинтеграция, който обезкървява демографски и интелектуално бедни страни като България, едва ли би могъл да говори откровено по темата. Проблемите са фундаментални, най-вече икономически и социални, но са систематично премълчавани от дяснолибералния дискурс и неговата обслужваща истеблишмънта на Запада манипулативна пропаганда.

Тотални гнупости характерни за доморсали левичарски дебили .България беше "обезкървена "ако вообще може да се използва този нелеп термин поради нереформиранта проядена от корупция и престпност кочина вкоято се превърна благодарение на некадърни и корумпирани управляващи ,а не от лошия и злия запад .Българите отиват да живеят именно в този лош запад търсейки нормална среда за живот .

Това "Юго" за камуфлаж ли си го лепнал? Не си ли "североизточно зомби"?

:)

Зомби, и аз не те познах, а сме си говорили. Прочетох и един от отговорите ти, за да се уверя, че не е някой дубъл. Пишеш, че не си ляв, ама по-левичарско от "Ако ЕС беше създал ефективна и щедра система за бързо изравняване на жизнения стандарт в новите източноевропейски държави-членки..." скоро не бях чел.

Дара

Иван Кръстев е един от българите, които са сред менторите на писачите на опорни точки. А фразата му "да бъдеш част от решението, а не част от проблема" стана абитуриентка. Малко по-млада е "на китайски думата кризи означава и възможност". И клишетата порастват и стареят!

за Развеселения

Днес си много активен, Бих казал подозрително активен. Даже се състезаваш по активност с Фатмака. Няма лошо, мо нещо бъркаш. - "Гледах интервю с един стар британец вчера и той каза - като се присъединихме, беше само търговски съюз, къде му е краят на цялото това нещо??" (край на цитата) Драги ми Веселушко, Лисабонският договор въвежда сегашния ред в ЕС. Единствената държава, която го подложи на референдум беше Ирландия. Великата Британия го подписа. А това се случи преди 9 години!

Развеселен

радвам се, че прекаленият либерализъм получи прът в колелата, затова съм толкова активен.

Фатмак

Абе, Смилов може да е малко ощетен в главата, но поне си сложи главата в торбата с мнение предварително. Останалите шебеци от шаманската дружинка се снишиха в шумата за по-сигурно и взеха да се обаждат чак като им раздадоха инструкциите.

Johnny Long USA

Кръстев точен както винаги. Искам да видя ЕС като USA. За мен ЕС е една държава, и койти не иска да е част от нея, страда от липса на европатриотизъм.

Новият

Абе има няма бъдеще ЕС едни се нагушиха да хвалят Путин, други САЩ и Европа, а болшинството духа супата!!!

Съжалявам Кръстев, ефектът на доминото може и да се състои, но за елементи от великата Британия. Спретнете си един "дискусионен клуб" с д-р Михайлов.

Харалан Александров

Моята сланинеста дидактика не можеше да предскаже подобно нещо.

"Лондончани искат референдум за независимост" /Фактор/

Е да. И какво като България следи какво се случва. Пак си е малка и периферна. С тази разлика че едва ли не обяви война на Русия. Паплач и сволоч ...

Айляк

Оххх, ако не е Смилов, ще е Кръстев ... разбирачи, я идете да помогнете там, в Европата, като сте толкова способни! Чиними се обаче, че там само ще лъскате лични писоар на Юнкер, без да хабите на халост думи

Европейският съюз започна като едно предпазливо сближаване на вечните врагове в Европа в името на разума, мира и взаимния интерес. На път е да завърши в безумния разгул на арогантни бюрократи. Каква е тази канцлерка, която менторства над Полша, над Качински, чийто баща е бил участник във Варшавското въстание? И която внесе за една година две кохорти борци на Исляма и се опита да ги джироса на другите страни. Какви са тези фигури, които ни учат, че не трябва да има граници, а граничният контрол на Европа да бъде предоставен на изнудвача психопат Ердоган? Кои са тези юнаци, приели споразумения за климата, които, ако бъдат изпълнени, биха изтрили Германия от икономическата карта на света? Англичаните първи казаха не, и няма да са последните, и не ми се оправдавайте с Путин.

Фатмак

Важното е че при президента Вл.Владимирович има сигурност и спокойствие, англичани очакваме ви в Евразийският съюз!

Истинският фатмак владее граматиката по-добре, тавариш

Покани и уелсците, бре! :)

Иване Иванеее

Да ги пита човек тия скапан'ци , англичаните де , КАКВО НЕ МУ ХАРЕСАХА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ??? И каква наглост проявиха , че да си позволят да излязат от него ? Не си ли дават сметка , че така ще компрометират Европейската комисия ?

Югозомби

Кратък наръчник с образци за писане на "автентично десни" коментари: 1. Иван Костов както винаги е прав. 2. Радан Кънев както винаги е прав. 3. Иван Кръстев както винаги е прав. 4. Евгений Дайнов както винаги е прав. 5. Даниел Смилов както винаги е прав. 6. Георги Господинов както винаги е прав. 7. Илиян Василев както винаги е прав. 8. Николай Слатински както винаги е прав. 9. Асен Генов както винаги е прав. 10. Иван Бедров както винаги е прав.

Бахта в югозомбирания дирник!Няколко пъти!Щото ще ми хареса!

Дъ ге

Така казваха и бг доФторите за Митр Очаците!Ама на,за зла врага,оцеля кърджалията!Щом,мутрагеньо,оцеля и ЕС ще подскочи като ненаеб@на кобила,отхвърлила хомота на ингилизкиот възсух троскот!Кръстева Ванча,тръгнал да прави анализи-салтанати!Ба!Как си вЕрват тия чАрвеноалени другарЕ,сал БКП знае!Жалка,жалка...България!Дано,Господ,не ни лиши от кебапчетата и кюфтенцата!За ракийцата и винцето не споменувам,защото ще настане вакханалия!Юруш,Кръстевъ Ванча!Драскай,драскай...Докато не ти забранят...комунистите!Па си и й...убавец...комунистически!Морееееее.....

zakkwylde

Не чухме либералният палячо Кръстев изул ли е глобалистките гащи напълно или само до коленете.

Run on the banks, а не "ранна банка"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.