ВЕРНЕР ГРУНДЛЕНЕР

Коя е причината миналата седмица Федералният резерв на САЩ да не повиши основния лихвен процент? Brexit. Кой е виновен за скока на облигациите и слабите акции? Brexit. Защо инвеститорите купуват все повече злато? Заради Brexit.

През изминалите седмици почти нямаше движение на финансовите пазари, което да не може да се обясни с предстоящия референдум, на който британците ще решат дали да останат в Европейския съюз. Така това всенародно допитване измести цената на нефта като оправдание за всичко.

В началото на тази година цената на този енергиен източник падна под 30 долара за барел. Последствията на екстремно ниската цена на нефта за световната икономика бяха както отрицателни, така и положителни. Финансовите пазари обаче виждаха преди всичко минусите. Така на ниската цена се гледаше като на причина за рецесията в много от развиващите се страни и като индикатор за промяната при доверието на потребителите на Запад.

Подобна е картината и при възможен Brexit. Въпреки, че най-вече политическите последици при излизане на британците от ЕС биха били огромни, те едва ли биха могли да са единствената причина за несигурността на финансовите пазари. Инвеститорите са наясно, че централните банки все повече изпадат в безпомощност. Екстремно експанзивната парична политика през последните години почти не оказа влияние върху реалната икономика: инфлацията е далеч под желаната цел, слаб растеж, а печалбите на предприятията започват да се свиват. Доверието истински се разклати с развихрилата се дискусия за “хеликоптерни пари”.

Но какво става с Великобритания? Ако действително се стигне до раздяла с Европейския съюз, то и двете страни биха имали огромен интерес да намерят бързи и прагматични решения, за да запазят важните си икономически отношения. От гледна точка на ЕС с огромния си търговски дефицит Великобритания е прекалено важна, за да се отстъпи на американците и азиатците.

Що се отнася до финансов център, примерно една Швейцария доказа, че живот има и извън ЕС.

Да прибавим и факта, че сред неопитните наблюдатели възниква подозрение - за политическото ръководство на ЕС е изгодно да представя Brexit като заплаха за благоденствието на европейците. След излизането на Великобритания от ЕС вече нямало да е опция съюзът да се изгради като всеобща европейска държава.

Дори да не се споделят страховете около последствдията при Brexit, инвеститорите трябва да се подготвят за деня на референдума (утре – б. р.). Ако Brexit бъде отхвърлен, което е възможно въпреки някои прогнози за обратното, то трудно биха могли да се преценят дългосрочни последствия по важни въпроси. Поради тази причина гражданите обикновено решават да се запази статуквото. Ако Brexit бъде отхвърлен, то това ще доведе до огромно облекчение, както и до скок на паунда и акциите.

 

Вернер Грундленер завежда икономическия ресор на “Нойе Цюрхер Цайтунг”, откъдето препечатваме анализа му.