От култовата британска група "Рейдиохед" изразиха подкрепа към своите фенове, които бяха пребити в клуба Velvet IndieGround в Истанбул. Ето и изявлението на бандата, цитирано от zrock.bg:

„Нашите сърца са с тези, които бяха атакувани във Velvet IndieGround в Истанбул. Надяваме се, че някой ден ще сме способни да погледнем назад към такива прояви на насилие като към нещо от далечното минало. Към момента можем само да предложим на нашите фенове в Истанбул нашата любов и подкрепа“.

Как се стигна до размириците в Истанбул?

Гневна тълпа нахлу в музикалния магазин Velvet Indieground в многомилионния метгаполис в петък, където се провеждаше парти с прослушване на новия албум на "Рейдиохед". За щастие няма сериозно пострадали, въпреки че нападателите са разбили бутилки в главите на присъстващите, изпочупили са мебели и са изгонили феновете на групата навън.

Различни медии твърдят, че гневът на тълпата е предизвикан от това, че в музикалния магазин се е консумирал алкохол по време на свещения месец Рамазан.

Бандата пусна лайв стрийм на A Moon Shaped Pool в продължение на цял ден в петък, замислен паралелно в избрани клубове в цал свят. Събитието в Истанбул обаче беше окървавено.

Феновете на Radiohead от целия свят изпращат добрите си пожелания и подкрепа към пострадалите на специално посветената на случая фейсбук страница.

Протест на "Таксим" по повода

Междувременно в събота млади хора излязоха на знаковия пл. "Таксим"  в най-големия град на Турция да протестират по повода. Както е обичайно, стигна се до сблъсъци с частите за потушаване на масовите безредици.

A Moon Shaped Pool e 9-ият студиен албум на "Рейдиохед". Групата каза, че работи по него още през време на турнето си от 2012 г., но той включва и по-стари песни. Ето го и първото представено парче от него - Burn the Witch: