Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЩЕФАН НЕСТЛЕР

Международната лекоатлетическа федерация (IAAF) потвърди становището си да дисквалифицира руския отбор по лека атлетика за Олимпийските игри в Рио де Жанейро заради систематична употреба на допинг. Всичко останало би било трудно обяснимо. През ноември миналата година IAAF остави вратичката пред Русия все още открехната. Повече от половин година имаше страната на разположение, за да покаже добра воля в борбата срещу допинга. Световната антидопингова агенция (WADA) пое проверките на руските състезатели за употреба на непозволени стимулиращи вещества.

Никакви поуки

Какво се случи обаче? По данни на WADA, нейните контрольори са били сплашвани от тайните служби на Русия. Експертите на WADA не са успели да проведат стотици проверки, защото им казвали, че част от руските лекоатлети провеждат тренировките си в закрити военни зони, до които няма достъп. Други руски спортисти пък криели местонахождението си или се опитвали да манипулират своите допингови проби. Цялото тази тактика показва едно: че Русия не си е извадила никаква поука от най-големия допингов скандал в историята на леката атлетика. В същото време министърът на спорта Виталий Мутко почти всяка седмица нагло обявяваше, че страната образцово подпомага работата на международните инспектори.

Каква ирония! IAAF в ролята на съдия...

Ето че сега IAAF отряза руските лекоатлети от участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Голяма доза ирония се съдържа във факта, че именно Международната лекоатлетическа федерация, която години наред се ръководеше от корумпирани функционери, сега взе това необходимо решение. Много от членовете на същата тази федерация прикриваха систематично употребата на стимулиращи средства и то не само в Русия. Новият президент на IAAF Себастиан Коу също е оспорвана фигура. Тъкмо в деня, в който под негово ръководство във Виена беше взето решението за изключването на руския лекоатлетически отбор от Олимпийските игри, се появиха и нови обвинения срещу Коу.

Международният олимпийски комитет (МОК) не може да не се присъедини към решението на IAAF. Прекалено тежки и категорични са доказателствата за систематичната употреба на допинг в Русия. За съжаление няма как да се предотврати несправедливостта, че „наказани” ще са и онези руски лекоатлети, които не са взимали непозволени вещества. Остава им единствено възможността да обжалва решението на IAAF пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана.

Еднакви права за всички

За първи път цял олимпийски отбор от една страна ще бъде изключен от участие в Олимпийски игри заради употреба на допинг. Това историческо решение обаче може да придобие смисъл, само ако не остане единственото. И към другите държави, в които систематично се употребяват забранени стимулиращи вещества, трябва да се приложи същото право! Ще изхвърчат ли сега и лекоатлетите на Кения? Какво ще стане с Казахстан, чийто четирима олимпийски шампиони по вдигане на тежести от 2012 година дадоха положителни допингови проби? Ами с Китай, за когото експертите от години насам подозират систематична употреба на стимулиращи вещества? Интересно ще е да видим дали IAAF и МОК ще намерят кураж да предприемат и следващите необходими стъпки.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Ключови думи

Коментари

Каква е тази тъпа статия, ве!

Каква е тази тъпа статия, ве! Голям рев, че наказали някакви, дето вършели нарушения! Защото имало още някакви, дето и те вършели нарушения. Малоумието на автора ще го обясня с един пример. КАТ спря жена ми за превишена скорост и започна да и пише акт. В това време край нас прелетя един с изключително превишена скорост. Жена ми, в опита си да ги накара да я пуснат, им обърна внимание. А катаджията философски каза: "Ее, когото хванеме!". Хайде авторе, руснаците се изложиха отново. Намери си почтена професия, журналистика със свирки не се прави.

Ха,

Че жена ти като прави не е журналистка.Ама комшиите и се кефят за твоя сметка

Фатмак

Другите мое са кучи синове, но са наши кучи синове и ще се направим, че всичко е наред. Хибридно, ама откъм по-студената част на спектъра.

Жалки плужеци, още със създаването си WADA стана бухалка срещу бившите соц. държави. Тотален чадър над англичани, американци, канадци и всички от "добрите". Някой знае ли, какво е да тренираш 4 години за Олимпиада и без да си нарушил нищо, едни такива педеругнгели да ти затворят вратата, служебно? Просто поредните американски подлоги.

снайпер

Руснаците отказват да играят по приетите норми от всички федерации и няма защо да се оплакват.Да не би само руснаци да го отнасят?

Няма да кажа, че нормите не се прилагат върху всички, което е факт. Няма да кажа, че никой не смее да взема проби в Колорадоспрингс например от плувците, което също е факт, но не е нарушение. Ще кажа само че груповите наказания по етническа, религиозна, национална принадлежност са фашизоидно изобретение.

Кремъл да им прати истински спецназ

Та да разберат що е то Спяцназ. По рускому. "Это не требует никакой реакции. Это еще один пример, до чего доходят некоторые в своей русофобской истерике", - приводит "Интерфакс" слова пресс-секретаря президента РФ Дмитрия Пескова, который отреагировал на публикации в британской прессе о причастности Кремля к беспорядкам на Евро-2016

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.