Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Арбитражът за "Белене" - първи впечатления:

1. "Атомстройекспорт" поиска 1.2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

СМЕТКАТА ЗА "БЕЛЕНЕ" ДОЙДЕ: €550 МЛН. ЗА "АТОМЕНЕРГОЕКСПОРТ"

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, "Атомстройекспорт" може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и "Атомстройекспорт" едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро "Атомстройекспорт" трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но "Атомстройекспорт" трябва да достави оборудване за тази сума.

"РОСАТОМ": ДОВОЛНИ СМЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ НИ ПЛАТИ 620 МЛН. ЕВРО

5. НЕК може да продаде адрения реактор обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист трябва да се мине през българската съдебна система. Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не й трябва, а "Атомстройекспорт" ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години. Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно, и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.

Като цяло, от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

------------------

Коментарът на Георги Ангелов е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Ключови думи

Коментари

Ами следва, че Бистришките тигри трябва да заиграят по евроазиатските правила!

Фатмак

Ех, фантазьорче сладко.

Фатмаче, ти май си на страната на рашките, а? Ох, гадинке долна, не се и прикриваш даже...

Фатмак

На усърдно и без мисъл плякащите минуси - задачка-закачка. Намерете три предсказания на жоро "икономиста", които са се сбъднали.

Радев

Ох, на бате соросовъдчето...Винаги умее да намира позитиви.

Ма ни знаех че фейсот е за публикуване на мислите на икономически титани!

Фатмак

Не е, но тия в ИПИ не могат да публикуват другаде.

Леля

Коментар, който оспорва победата на масква се посреща, естествено, на нож от продажните безродници... и майките си ще дадете, само азиатците да са щастливи, тъпи идиоти

Фатмак

Не, мила лельо, просто, както е казал Швейк, идиотщините на квадрат ги посрещаме с лека усмивка. Все пак, то жорето не е виновно, трябва да заработва, а съгласи се, че с писане на глупости е по-лесно, отколкото с работа.

Макар и на първо четене, един читав прочит.

Фатмак, Имаш ли възражения по същество на тези 7 точки?

Фатмак

Имам, разбира се. Първо, намаляването на сумата не е победа, всеки надписва, за да има къде да се реже. Второ, "НЕК не е държавата" е теза на пълен глупак. НЕК държи цял куп активи - язовири, вецове, разпределителна мрежа, лицензи за търговия, внос и износ които, ако бъдат продадени, за да се изплащат дълговете, ще вкарат държавата и останалата част от БЕХ в немалко чудо. Трета точка е плюс за руснаците - за нас фалит и прехвърляне на активите към тях ще е по-страшна опция, отколкото 1.1м лева потенциална загуба за тях. Четвърта точка показва, че жорката не знае какво е "ядрен реактор". Без да сме видели решението, не знаем какво ни дължат руснаците, това, че ни дължат "реактор" е спекулация. Така или иначе, дори да ни дължат котлето (без карантията и управлението), това не е нещо, което може да се продаде. А парите са си пари. Същото и за т. 5. Т. 6 е много хубав план, само че в него са пропуснати два тънки момента. Едно, че ако нашият съд се мота, Русия може да ни осъди другаде. Две, върху неплатените задължения ще се трупат и лихвоточки. Седма точка дори не я разбирам. С една дума, поредната глупост от някакъв грантов празноглавец, който не е работил нищо, освен да пише "анализи".

И как го измисли "прехвърляне на активи" при фалит ?! Сигурно си чел договора между НЕК и Атомрос ... както там се казваше ?

"А парите са си пари" - ще пийнем студената вода в размер 600 млн заради Р.Овчаров и нещата приключват. Заради едни 600 млн какво очакваш да направим, да поцелуеме гъза на руснака до 2100 година ?!

Поради липса на участници, намалявам леко трудността на първия коментар. Намерете поне едно сериозно предсказание на грантовия анализатор, което се е сбъднало донякъде.

добра новина

За путьофилите ...днес имате празник МУРЗИЛКИИИИ , ама почерпете поне , не се стягайте ...а иначе фатмаците и оня питащия - прикривайте си малко поне антибългарщината момчета ... моля ви

ivo

Да допълним към сумата,която е 620млн евро,150 млн. дадени предварително и 167 000евро за забавяне НА ДЕН,която тече от ДНЕС!

"Решението е изцяло в полза на България, твърди председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Арбитражът всъщност признава неплатени фактури от 2010 до 2012 г., когато проектът бе спрян. Според Добрев 100% е комплектован единият реактор, а 70% е изработен вторият. Не са признати руските претенции за неустойки, пропуснати ползи, ескалация на цената и произведено, но непоръчано от българската страна оборудване, каза Добрев. !!! Тези 550 млн. евро са изчислени на цената от 3,99 млрд. евро, с която “Атомстройекспорт” спечели търга за “Белене”, а не върху ескалацията, която руснаците изчислиха на 6,3 млрд. !!!"

Фатмак

Тоя навлек, който стана дупетат и министър единствено благодарение на откраднатото от баща си, няма един работен ден стаж. Завършва треторазредно училище в дивата американска провинция, връща се и хоп - с парашута на гърба - на държавна службица в Хаскьой, хоп - у Герб и хоп - "министър". Сигурен ли си, че искаш такова миризливо да ти продава "експертиза"?

хаха

Някъде описано ли е какво е това "оборудване" - може да е бурмички за "атомен реактор" на стойност 550 милиона. После НЕК ще може а ги продаде на свободния пазар за 5 лева - няма кой да купи такова оборудване каквото и да е то и да си го монтира сам в задния двор. Демек пазар няма. Притежателят на актива в такъв случай е в неизгодната позиция, защото ще получи толкова, колко купувачът реши да му даде (пазарна икономика). Така ча тая глупост която по всички медии се опитват да пробутат за изгодно за България решение е пълна простотия. Просто колкото са досега разходите (за една дупка) добавяме и още 550,000,000. После Путkин и разни местни откъде имали пари в Панама...

тука е така

Моля ако има обратна връзка с икономиста,да ми отговори като НЕК е самостоятелна компания защо държавата тегли кредит за да я спаси? Можеш да продадеш нещо само ако някой го иска и му служи за нещо,ако то не е направено за теб и трябва да плащаш допълнително цената на препродажбата на реактора ще бъде не повече от неговата половина демек макс 300млн,кой покрива останалото отново,ние може би защото сме много богата държава и никой не му пука я за КТБ 2млрд,,я за магистрали на Пеевски и доган и Златев 1милиард,я за Белене,абе богати хора сме ние-дашни.От цялата статия разбирам че този човек или поддържа ГЕРБ или твърде много не го боли че българина трябва да плати 1млрд. лева за едното нищо! Съжалявам ама когато пенсионера ти няма хляб в устата и умира буквално от студ защото няма пари и за дърва,боли ме фара за такива псевдо мнения на и"икономисти".А този човек имах по-добро впечатление за него,наистина!

...

Уникален тъпанар е тоя.

Фатмак

Радвате ме с минусите, глупендърчета, както и с посраното мълчание. Колко сме "победители" най-лесно може да познаете от това, че на нас е присъдено да плащаме всички разноски по делото. Както сигурно знаете, ако сте водили дела, разноските не се плащат от спечелилите. Въпреки, че теменужка ще скрие резултата от арбитража ("обществеността няма да получи достъп до решението по делото, защото то е конфиденциално"), вече знаем, че има тлъста ДНЕВНА сума от 167,000 евра при отлагане на плащанията. Нашият "контра-иск" е отхвърлен изцяло. А колкото за това какво ще дадат руснаците срещу тоя милиард, калинката го е изтананикала много хубаво: "Предстои да отидем в заводите на руската компания, да видим какво е произведено и какво ще приемем", каза Теменужка Петкова. Всичките десни "експерти", като почнеш от премиера и свършиш с неуките красенстанчевци и жороангеловци са такива - неуки, нахални и, като доде време за работа, некадърни и безхаберни. Затова ви се смеят навсякъде и ви онождат както си щат. Наздраве.

Фатмак

Изобщо не ми харесва това, Хуйло няма да е доволен.....

Фатмак

Така е, този Х. Борисов, за който пишеш, никак не беше доволен още по време на първия мандат. Цял министър уволни, когато министърът, по некадърност, издъни "Белене". Ама онзи пък излезе късметлия, прибраха го по милост при останалите некадърници в Реформаторския и сега пак е на държавна заплатка в СОС. Нещо по точките имаш ли да кажеш или както обикновено ще се ограничиш с тъпата украинска псувня?

Фатмак

С тъга отбелязваме, че въпреки, че опростихме задачите значително, ни един десен не можа да предложи поне едно сбъднато предказание на глупака Ангелов. Не можаха и да подкрепят с нищо опорните му точки за това колко е "добро" решението. Другаре автентично десни, мисля, че пак ви наебаха с острия край на остена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.