"Спазването на морално етичните ценности е също толкова важно, както и спазването на закона".

Това обявиха от Съвета за електронни медии (СЕМ), след като от регулатора повикаха на работна среща ръководството на БТВ. Поводът - скъсаната в ефир снимка на държавния глава Росен Плевнелиев от сценариста на "Шоуто на Слави" Филип Станев.

На срещата в СЕМ са присъствали главният изпълнителен директор на БТВ Медиа Груп ЕАД Павел Станчев, главният юрист Господин Йовчев и членове на екипа му, съобщават от СЕМ.

СЦЕНАРИСТ НА СЛАВИ: НЯМА ДА СЕ ИЗВИНЯ. НЕ УВАЖАВАМ ЛИЦЕТО ПЛЕВНЕЛИЕВ

От медията са обяснили през надзорниците, че "БТВ Медиа Груп ЕАД дава право на изразяване на лично мнение като неразривна част от политиката на медията за плурализъм и изразяване на всички гледни точки, доколкото те не нарушават действащото законодателство".

Ден по-рано от телевизията определиха поведението на Филип Станев като споделяне на негово лично мнение, от което мнение медията се разграничи. 

бТВ СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ "ЛИЧНОТО МНЕНИЕ" НА СЦЕНАРИСТ НА СЛАВИ

От СЕМ припомнят, че "е важно при изразяването на лично мнение да се търси баланс между конституционното право на изразяване на лично мнение и други, защитени от конституционното право ценности като правото на лично достойнство, чест и добро име", става ясно от съобщението на регулатора.

Медийните надзорници добавят категорично: 

"Острата критика има своето естествено място в съдържанието на доставчиците на медийни услуги в България, но тя не може да нарушава други, защитени права".