Собственици на малки соларни и вятърни електроцентрали протестираха пред парламента днес. Причината е приет през м.г. нов параграф в Закона за енергетиката, който драстично намали цената на изкупувания от тях ток. Според инвеститорите - голяма част от които семейни фирми, това решение обрича бизнеса им на фалит и оставя без работа над 1800 души, защото те трябва да изплащат кредити за инсталациите, които са отпуснати на базата на законово регламентираните по-високи цени. 

Протестиращите посочват, че голяма част от соларните инсталации са финансирани с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони и техният фалит може да доведе до спиране на програмата и санкции за държавата в размер на 100 млн. лева.

По данни на КЕВР произведената електроенергия за 2014 г от 274 малки ВЕИ е 0,08% от общото производство, което не намира отражение върху цената на електроенергията за крайния потребител и такса задължение към обществото, казват протестиращите.

Те припомнят, че на база на изградените мощности за производство на зелена електроенергия държавата получава безплатни квоти за въглеродни емисии, които продава на международните пазари.